Var det det hele værd?

I alt har 10.980 danske soldater været udsendt til Afghanistan. Flere har dog været udsendt flere gange, således at der har været 19.997 udsendelser til Afghanistan fra Danmark siden 2002.

37 personer er blevet dræbt eller er omkommet som følge af kamphandlinger under udsendelse for Danmark, og 214 personer er blevet såret i en eller anden grad i forbindelse med udsendelse for Danmark.

De seneste tre år har Danmark årligt bidraget med et gennemsnitligt beløb på 425 millioner kroner årligt til indsatsen i Afghanistan.

”Det er utroligt, så lidt vi har fået ud af 20 års indsats. De resultater, vi har opnået, er helt forsvundet, og vi er tilbage ved start. Overordnet set er det meget svært at pege på nogle positive resultater, som vi har fået for de milliarder af kroner og de tabte menneskeliv, det har kostet”, siger Claus Stenberg, talsmand for Veteranalliancen, der består af soldater, som har været udsendt til missioner i bl.a. Balkan, Irak, Afrika og Afghanistan, til TV2.

Danske politikere og medier er imidlertid af den opfattelse, at Danmark har udrettet rigtig meget i Afghanistan, og at de danske tab ikke har været forgæves. Men hvad har danskerne konkret udrettet til den nette pris af 37 døde og 214 sårede?

De danske soldater gjorde verden til et bedre sted, mens de var i Afghanistan”, skriver chefredaktør Niels Lunde i Børsen.

Den gennemsnitlige levetid i Afghanistan er i dag længere, der er færre analfabeter, børnedødeligheden er gået ned, og der er mange flere elever i skolerne. Ikke mindst har piger fået langt bedre muligheder, end de havde før. De sociale fremskridt i Afghanistan har bidraget til Danmarks nationale sikkerhed og sørget for mere stabile demokratier eller samfund rundt om i verden”, sagde den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen på TV2.

Og så var det jo frivilligt at blive udsendt”, tilføjede Anders Fogh. Mener han, at de døde og sårede var selv ude om det?

Også Jakob Ellemann-Jensen mener, at Danmarks indsats i Afghanistan ikke har været forgæves. Men han forstår, hvis pårørende til faldne soldater ikke tænker sådan. ”Vores soldater har gjort en forskel. Vores tab er ikke forgæves, fordi vi har fået 20 år uden Taliban, vi har fået uddannet en generation af både mænd og kvinder, der er blevet tændt et lys i mørket, selvom det godt nok er svært at få øje på i øjeblikket”, sagde Ellemann-Jensen til TV2.

Det er åbenbart kun i Danmark, at man mener, at formålet med den amerikanske og dermed danske indsats i Afghanistan var nations- og demokratiopbygning.

Joe Biden har nemlig ved flere lejligheder understreget, at formålet med indsatsen i Afghanistan var terrorbekæmpelse og ikke nations- og demokratiopbygning. ”Our mission in Afghanistan was never supposed to be nation-building, it was never supposed to be to build a unified, centralized democracy”, sagde Biden i en tale forleden.

Det kan derfor ikke undre, at de danske Afghanistan-veteraner spørger: Var det det hele værd?

André Rossmann