Ytringsfriheden under angreb fra Facebook

Facebook sletter ifølge Berlingske samtlige opslag på sin platform, der indeholder navnet på den indvandringskritiske aktivist Tommy Robinson. Det sker med afsæt i Facebooks retningslinjer, der skal udelukke ”terrorister, voldelige ekstremistiske grupper og hadorganisationer”.

Ifølge Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, er det svært at se, hvordan Facebook kan implementere sine retningslinjer uden at sætte ytringsfriheden over styr.

Facebooks retningslinjer, som er indført for at beskytte mod hadtale, betyder i praksis, at man fjerner indlæg, der er helt legitime. Ifølge Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster, er det for Facebook vigtigere at beskytte minoriteteter end at beskytte ytringsfrihed.

Facebooks politiske censur er et globalt problem, da Facebook som en global platform har fået stor magt over den offentlige debat. Set med ytringsfrihedens øjne er det meget betænkeligt, at Facebook som en privat virksomhed definerer, hvem der er dømt inde og ude.

24NYT: Facebook har netop blokeret Trykkefrihedsselskabet (https://www.trykkefrihed.dk/) fra brug af platformen. Det sker angiveligt efter at foreningen, som arbejder for ytringsfrihed, har omtalt Tommy Robinson. Det oplyser formanden, Aia Fog i en mail til 24NYT.

Tidligere i år valgte Facebook at lukke ned for 24NYT’s Facebook-side, som havde over 34.000 følgere. Det skete efter DR havde henvendt sig Facebook og fremlagt en række falske anklager om “køb af likes”, som DR’s “eksperter” havde vurderet var tilfældet.

De etablerede medier og magthavere rammes sjældent af Facebooks politiske censur, der primært rettes mod nationalkonservative og EU- og islamkritikere på den politisk ukorrekte side i kulturkampen.

Facebooks censur har endnu ikke for alvor ramt folkevalgte politikere. Derfor er magthavere og mainstreammedier herhjemme ligeglade med, at Facebook agerer online politi, og det samme gælder en lang række NGO- foreninger og organisationer, som ellers hævder at interessere sig for ytringsfrihed. Man skal derfor ikke vente politiske tiltag til forsvar for ytringsfriheden på sociale medier.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)