Zelenskyj er ikke en jødisk helt, Adam Holm

Jeg må uden skam tilstå, at indtil for få år siden anede jeg ikke, hvem Adam Holm var, selv om manden tilsyneladende er verdenskendt i den danske andedam. Siden har jeg lært, at Holm er historiker, anmelder, journalist, studievært og meget andet, og at han også skriver kommentarer på Berlingske. Og da Holm igennem de sidste 17-18 år har haft diverse jobs i DR, kan man ikke være i tvivl om hans politiske ståsted og ideologiske tunnelsyn.

Jeg har også ladet mig fortælle, at Holm er jøde. Det er altså en sandhed med modifikationer, idet manden har jødiske aner på sin fars side, hvilket vil sige, at han teknisk set ikke er jøde. Jøde er man nemlig kun, hvis ens mor er jøde. I Kristeligt Dagblad den 15. juni 2017 kunne man læse, at Holm bærer en Davidsstjerne, men siger, at han ikke kan give et klokkeklart, rationelt svar på hvorfor. Den er også svær, skal jeg hilse og sige.

Hvis Holm var amerikansk jøde, ville han sikkert være aktiv i J Street, som er den liberale amerikansk-jødiske interesseorganisation, der støtter Demokraterne, elsker Biden, er stærk kritisk over for Israel og hader den israelske højrefløj med Bibi Netanyahu i spidsen.

Men – anledningen til denne leder er ikke Holms person, men derimod hans kommentar i Berlingske forleden, hvor Holm anklager antisemitten Putin for at være ”fikseret på Volodymyr Zelenskyjs jødiske baggrund”.

Da Berlingskes læsere nemt bliver trætte af lange tekster med et højt lixtal, har Holm serveret en ultrakort pixi-profil af den ukrainske præsident, som selv hr. og fru Hakkebøf kan kapere:

Zelenskyjs bedstefar kæmpede i Den Røde Hær imod nazismen under Anden Verdenskrig, og han var eneste overlevende ud af en større søskendeflok. Resten blev slået ihjel i netop Holocaust i lighed med flere end en million ukrainske jøder. Desuden er Zelenskyj i godt selskab af Ukraines overrabbiner, Moshe Reuven Asman, som udtrykker stolthed over Zelenskyj og støtter den ukrainske præsident”.

Både i og udenfor Danmark betragtes Volodymyr Zelenskyj som en ”jødisk helt”. Han er sikkert også en “helt” for mange. Men for dem, der tager jødisk identitet, jødisk tradition og især jødisk overlevelse bare en smule alvorligt, er han bestemt ikke en “jødisk helt”.

Som tilfældet var med de fleste jøder bag jerntæppet, var Zelenskyjs opvækst udpræget sekulær. Jødisk identitet eksisterede nemlig ikke i Sovjetunionen, for det kunne den ikke. Når det er sagt, var der mange sovjetiske jøder, der fandt vej til en form for jødisk identitet efter opløsningen af det sovjetiske imperium. Mere end en million russiske jøder udvandrede til Israel i en bølge, der for alvor startede i begyndelsen af 1990’erne. Men det gjorde Zelenskyj ikke. Han og hans familie var en del af de få hundrede tusinde jøder, der blev og var tilfredse med at blive assimileret i en post-sovjetisk verden.

Når Zelenskyj i et interview i 2020 er blevet spurgt om, hvad hans jødiskhed egentlig har betydet for ham, forklarede han, at han kom fra en almindelig sovjetisk jødisk familie, at de fleste jødiske familier i Sovjetunionen ikke var religiøse, og at hans jødiskhed ikke betød ret meget for ham.

Zelenskyj giftede sig med en ikke-jødisk kvinde, som blev døbt, og ifølge presserapporter døbte han og hans kone deres to børn i den græsk-ortodokse tradition. Eduard Dolinsky, administrerende direktør for Den Ukrainske Jødiske Komité, bekræftede, at Zelenskyj er “en ukrainer med jødiske aner, han er ikke medlem af det jødiske samfund, han er ikke religiøs, holder sig ikke til jødiske traditioner og taler aldrig om sig selv som jøde.”

For nylig er Zelenskyj begyndt at gøre det til en vane at fremhæve sin påståede jødiskhed i forbindelse med opfordringer om international støtte til Ukraine. Han kritiserede den jødisk-fødte Henry Kissinger for at opfordre til en diplomatisk løsning på krigen mellem Rusland og Ukraine og sidestillede Kissingers opfordring med Neville Chamberlains berygtede eftergivenhed over for Hitler i München i 1938. Han kritiserede også, af alle nationer, Israel for at nægte at sende militært udstyr til Ukraine.

Endnu værre er det, at Ukraine under Zelenskyj har været temmelig fjendtligt indstillet over for Israel i FN, det internationale forum, hvor den jødiske stat har været under vedvarende angreb i årtier. Ifølge UN Watch har Ukraine stemt imod Israel i 95 af de i alt 122 resolutioner, der involverer Israel, og undladt at stemme i 27. Det betyder, at Ukraine ikke har stemt for Israel én eneste gang. Alligevel fortsætter Zelenskyj med at stille krav om militær støtte til den jødiske stat, som har hænderne fulde med at håndtere en russisk tilstedeværelse i nabolandet Syrien, hvor Israel gennemfører antiterroroperationer mod islamiske ekstremister.

Den komplekse debat om, hvad der udgør jødisk identitet, har verseret igennem mange år. På trods af, hvad den sekulære jødiske venstrefløj og store dele af den liberale jødedom hævder, er tværreligiøse ægteskaber den absolut største trussel mod det jødiske folk. I 2019 beskrev den daværende israelske undervisningsminister Rafi Peretz det voksende antal blandede ægteskaber blandt jødiske amerikanere som “et andet Holocaust”. Zelenskyj har, som alle andre, selvfølgelig ret til at beslutte, hvem han vil gifte sig med, hvilken tro han vil praktisere, og hvordan han vil opdrage sine børn. Men det er topmålet af hykleri, når han udnytter og misbruger sin ikke-eksisterende jødiskhed.

Så hvad skal vi mene om begejstringen for Zelenskyj, den “jødiske helt”, og desuden det faktum, at omtalte begejstring overvejende findes på venstrefløjen? Svaret er enkelt. Zelenskyj repræsenterer ikke jødedommen, som den har været kendt i tusinder af år, men venstrefløjens egen form for jødedom, dvs. den progressive form for religion, der nedtoner de “forældede” søjler i autentisk tro – skik, tradition, ritual, tro, fællesskab og familie. Det er derfor umuligt at forestille sig, at venstrefløjen ville give den samme ros til en Zelenskyj, hvis han iførte sig en kippah (jødisk hovedbeklædning) og tzitzit (frynser) og bad tre gange dagligt. Den ville heller ikke rose ham, hvis han gik regelmæssigt til messe og skrifte.

Venstrefløjen har længe ønsket den jødisk-kristne civilisation slettet fra planetens overflade. Fra det perspektiv er det let at se, hvorfor så mange liberale og progressive, herunder også i Danmark, hepper på en person, der er helt løsrevet fra jødisk identitet, jødisk tradition og jødisk religion. Jo, Zelenskyj er en helt for mange. Men han er i hvert fald ikke en “jødisk helt”.

André Rossmann

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)