Alarmerende tal: En kvart mio. danskere er blevet afpresset af hackere!

Næsten 250.000 danskere har oplevet, at blive afpresset af hackere

Seks procent af danskerne i alderen 18- 70 år har oplevet at blive udsat for ransomware, hvor kriminelle overtager kontrollen med deres computer, krypterer indholdet, og kun vil frigive det igen, hvis der betales en løsesum. Det viser en undersøgelse blandt godt 2.000 danskere som Userneeds har foretaget for Ingeniørforeningen, IDA.

IDAs ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg finder det bekymrende, at så mange almindelige danskere bliver udsat for den slags kriminalitet.

”Det er en meget ubehagelig situation. Et fysisk indbrud, hvor materielt isenkram og ting med affektionsværdi forsvinder, kan være slemt nok, men computeren rummer i dag så mange personlige ting, at et gidsel-angreb, kan gør endnu mere ondt. Der kan forsvinde timers arbejde, familiefotos og officielle papirer, som det vil være næste umuligt at genskabe, med mindre at der løbende er taget back-up,” siger han.

Ransomware er et stigende problem, som it-kriminelle også er begyndt at anvende mod private, og derfor er det vigtigt, at danskerne begynder at tage sikkerhedskopier, mener Jørn Guldberg.

”Har man ikke en back-up, har de kriminelle et overtag, og man er enten hensat til at få en it-ekspert til at redde computeren, eller betale det løsesum, som hackerne forlanger. Det sidste er dog med til at understøtte kriminaliteten, og desuden er det langt fra sikkert, at de kriminelle låser computeren op igen,” siger han.

Ud over en løbende back-up, er det vigtigt ikke at åbne mails fra ukendte afsendere og ukendte vedhæftninger. desuden er det en god ide at opdatere programpakker og netværk med de seneste versioner, lyder det fra IDAs it-sikekrhedsekspert

Har du oplevet ransomware eller lignende, som har blokeret din computer, hvor kriminelle har krævet et beløb

for at låse den op igen?

 . procent Antal
18-34 årige 7% 86.584
35-49 årige 5% 61.535
50-70 årige 6% 92.605
I alt 6% 240.724

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.025 svar), Danmarks Statistik

Hvad gjorde du, da du blev udsat for ransomware?

 .
Betalte ”løsepengene” 6%
Fik it-kyndige til at låse computeren op 22%
Angrebet lykkedes ikke 25%
Jeg gendannede min computer med en backup 33%
Jeg skrottede computeren 7%
Andet 9%
Ved ikke 2%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.025 svar),