Børn til BørneTelefonen: Jeg har ikke lyst til at stå op om morgenen

Hvert andet barn svarer, at de sjældent eller aldrig har lyst til at stå op om morgenen, og mere end hvert tredje barn spiser sjældent eller aldrig morgenmad. Det viser en undersøgelse blandt 755 børn på BørneTelefonen hos Børns Vilkår.

”Der er bare sjældent noget at se frem til i løbet af dagen, eller også er jeg simpelthen for træt til at stå op – mest fordi jeg sidder om aftenen og tænker på alle mine problemer og kommende udfordringer.”

For mange børn er det en daglig kamp at komme ud af sengen om morgenen og få en god start på dagen. Over halvdelen af børnene svarer i en ny survey på BørneTelefonen, at de sjældent eller aldrig har lyst til at stå op om morgenen.

Børnene fortæller, at de ikke har lyst til at stå op, fordi de har stressede morgener, er trætte, har skænderier i familien, problemer i skolen eller perioder med meget stres.

”Det er foruroligende, at så mange børn ikke har lyst til at tage hul på en ny dag. De har brug for nogle voksne, som ser deres behov og hjælper dem med at få en bedre start på dagen,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Springer morgenmaden over

Foruden den manglende lyst til at stå op svarer knap halvdelen af børnene, at der er meget travlhed derhjemme om morgenen, og hvert tredje barn svarer, at de sjældent eller aldrig spiser morgenmad. Stress om morgenen er som oftest årsagen til, at dagens første måltid springes over.

LÆS OGSÅ:  Analyse fra BørneTelefonen: Sådan har børn og unge oplevet coronakrisen

”Alle børn fortjener en god start på dagen. For at skabe opmærksomhed om dette har vi lanceret Børnekaffe og indgået et samarbejde med Børns Vilkår, der skal bidrage til, at BørneTelefonen kan holde morgenåbent,” siger kommunikationsdirektør i Circle K, Ann Kirstine Havsteen.

De fleste børn i undersøgelsen beskriver en god morgen som en morgen, hvor der netop er mere ro på, hvor stemningen er god, og der er tid til at spise morgenmad sammen med familien.

 

Fakta:

  • Over halvdelen af børnene i undersøgelsen (54 pct.) svarer, at de sjældent eller aldrig har lyst til at stå op om morgenen.
  • Omkring hvert tredje barn (36 pct.) i undersøgelsen spiser sjældent eller aldrig morgenmad. Flere blandt pigerne end drengene får ikke spist morgenmad.
  • Færre end hvert tredje barn i undersøgelsen (30 pct.) svarer, at de synes, morgenerne er gode hjemme hos dem.
  • Knap halvdelen af børnene oplever (46 pct.), at der er travlhed derhjemme om morgenen.
  • Hvert femte barn (20 pct.) synes, at de voksne derhjemme skælder for meget ud om morgenen.
  • Knap fire ud af ti børn i undersøgelsen (37 pct.) har sjældent eller aldrig lyst til at skulle i skole. Samtidig har lidt flere end hver tredje (34 pct.) for det meste eller altid lyst til at gå i skole.

Citater fra børnene:

”Jeg ligger i min seng, tænker på hvor uoverskueligt det er. hvor mange mennesker jeg skal se som jeg ikk bryder mig om. hvordan jeg bare har lyst til at sove, bare at sove. og aldrig vågne. eller jo, vågne op og alt er godt. vågne op og vide alle elsker mig, vågne op uden bekymringer.”

 

”Jeg er træt. Jeg har en tendens til at sidde lidt for længe på pinterest og læse sørgelige citater mens jeg tænker og hører sørgelig musik.”

 

”Jeg er bange for at klare mig dårligt i skolen, lave mine opgaver forkerte eller ikke kunne leve op til det gennemsnit jeg skal være på, eller som jeg stræber at være på. Når jeg vågner bliver jeg mødt af alle de tanker om failures og tanken om ikke at være god nok, det giver mig bare lyst til at gemme mig i min seng i stedet for at tage i skole og blive mødt af flere negative tanker.”

 

”Fordi jeg skal i skole og jeg ved det bliver en dårlig dag og jeg gør mig selv til grin på skolen fordi jeg ikke er god nok, så jeg prøver at spille syg så jeg kan blive hjemme.”

 

”Jeg føler mig nede og magter ikke at kæmpe mig igennem dagen med alle mine forfærdelige tanker.”

 

”Jeg er ked af at skulle gå i skole, og se glad ud, for jeg er rigtig ked af det.”

 

LÆS OGSÅ:  Børn: Nøgenbilleder fylder meget online

”Stille og rolige. Ingen skænderi. Ingen råb. En god morgen ville være en morgen hvor jeg står tidligt op, så jeg har den tid jeg skal bruge. Når jeg går ud fra min dør skal der ikke råbes af mig. Jeg vil gerne spise min morgenmad, tage tøj på og børste mine tænder uden at andre skubber eller vrisser af mig.”

 

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen har ligget på BørneTelefonens hjemmeside i perioden 2. november til 28. november 2018. Der er indsamlet 981 besvarelser, hvoraf 755 børn og unge har besvaret alle spørgsmål i undersøgelsen.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ, og derfor tages der forbehold for generaliserbarheden af resultaterne, der dog stadig giver et interessant indblik i, hvordan børn har det om morgenen.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)