Danmark mister indflydelse internationalt

Flere topdiplomater og tidligere udenrigsministre advarer ifølge Berlingske mod den svækkelse, der har været af dansk diplomati i årtier. Den har resulteret i, at Danmark har mistet indflydelse i et hastigt tempo i EU og internationalt.

Nedskæringerne i de senere par år har sat sig store spor. De er kommet på et tidspunkt, hvor de internationale udfordringer står i kø for at finde en løsning. Udenrigsministeriet har ikke alene været klemt økonomisk. Det har også mistet politisk indflydelse til Finansministeriet og delvist til Statsministeriet, som blander sig i Udenrigsministeriets prioriteter”, siger tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Bekymringen er, at det danske diplomati efterhånden er blevet en ren købmandsbutik, hvor indtjeningen fra danske virksomheder har topprioritet, fordi en dansk ambassade har et indtjeningsmål, den skal leve op til. Den har ikke et mål for, hvor mange indberetninger, den laver, men for de indtægter, den får ind fra at hjælpe virksomhederne. Dermed er det i virkeligheden Finansministeriet, der bestemmer prioriteringen i Udenrigsministeriet.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.