Danskerne er ligegyldige småfolk

Vi danskere har en glorværdig tradition for at tilpasse os stormagterne, så vi kan leve i fred. Sådan har vi i nyere tid håndteret svenskere, tyskere og englændere som naboer, og sådan har vi lænet os op ad USA siden Anden Verdenskrig, skriver Anders Krab-Johansen i Berlingske.

Siden Anden Verdenskrig har vi været en trofast partner for USA, især mens Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Men når Trump giver både vores dronning og statsminister en kurv, er det et signal om, at vi opfattes som ligegyldige småfolk, når stormagterne rumler.

Som et lille land har vi brug for trygge omgivelser. Det kræver, at vi opfører os og betaler som ægte partnere i både EU og Washington.

Det er svært at se et sikkerhedspolitisk alternativ til NATO, og derfor bør vi skrue vores forsvarsbudget op til minimum to procent af BNP. USA skal til enhver tid opfatte os som loyalt medlem af NATO.

24NYT: Vi kan kun bifalde Anders Krab-Johansens opfordring til, at Danmark opfører sig og betaler som ægte partner for Washington, men hans påstand om, at Danmark altid har været USA’s trofaste partner, holder ikke vand.

Selv om Danmark påstår, at USA er Danmark’s vigtigste allierede, har vi altid ført en dybt usolidarisk politik vendt mod USA.

Danmark lever ikke op til sin forpligtelse om at levere 2 pct. af BNP til NATO, modarbejder USA’s sanktioner mod Iran, nægter at støtte USA i landets opgør med Kina, stemmer mod USA’s ven, Israel, i FN – listen er lang.

Sandheden er, at Danmark lige siden den anden verdenskrig har gjort alt for at underløbe USA. Danmark er en illoyal allieret, og svigter USA gang på gang. Derfor er det fuldt ud fortjent, at Trump giver Danmarks dronning og statsminister en kurv.