Den globale elite blæser på klimaet

I klimatopmødet COP27 i Sharm El Sheikh, som passende kunne holdes over Zoom, deltager ca. 33.000 politikere, klimaaktivister og medlemmer af den globale elite. Under topmødet er 400 CO2-udledende privatfly landet i Sharm El Sheikh.

Mens verdens kendisser opfordrer almindelige dødelige til at skære ned på antallet af deres flyrejser for at skåne klimaet, skønner man, at elitens privatfly udleder 33 millioner tons CO₂ årligt, hvilket er mere end Danmarks samlede udledning.

Ifølge eksperter er private jetfly ansvarlige for omkring 4 pct. af alle udledninger, der stammer fra flytrafik, og fordi de transporterer så få mennesker, er de 5 til 14 gange mere forurenende end kommercielle fly pr. passager og 50 gange mere forurenende end tog.

Den globale elite bruger primært privatfly, når den deltager i de årlige klimakonferencer. I klimakonferencen GOP26 i Glasgow i 2021 deltog således ca. 30.000 delegerede fra 192 lande i hele verden. De fleste kom til Glasgow i CO2-udledende privatfly.

Øverst på listen over verdens største klimasvin er stifteren af Microsoft, Bill Gates, hvis fly har udledt mere end 1.600 tons CO2. Det skyldes bl.a. hans deltagelse i World Economic Forum i Davos, hvor de rige og kendte drøfter klimaet. Hvert år fragtes deltagerne i Davos-møderne i ca. 1.000 private fly, der efterlader et kæmpe CO2-fodaftryk.

Også danske folketingspolitikere er et ekstremt flyvende folkefærd. I alt har medlemmer af Folketinget i perioden fra den 1. januar 2015 til den 31. oktober 2019 fløjet 7.588.538 kilometer som led i folketingsarbejdet. Det svarer til næsten 10 gange frem og tilbage til Månen eller 189 gange rundt om Jorden. I nævnte periode har Folketinget indkøbt 1.293 flybilletter til i alt 266 udvalgsrejser. Folketingsmedlemmer er fløjet til fjerne rejsemål som f.eks. Australien, Mali, Filippinerne og Mongoliet, eller de har deltaget i FN’s Generalforsamling i New York og møder i Bruxelles.

Ifølge udregninger gennemført af FN’s luftfartsorganisation ICAO medførte folketingsudvalgenes samlede flyrejser i den undersøgte periode et CO2-udslip på 511 tons. Det svarer til det årlige CO2-udslip for mellem 50-60 gennemsnitsdanskere.

Bemærkelsesværdigt er det også, at medarbejdere fra Københavns Kommune i perioden 2018-2022 har fløjet lidt over 4 millioner kilometer fordelt på 1.172 flyrejser. Det svarer til, at kommunens politikere og embedsfolk har fløjet jorden rundt lidt over 100 gange, alt imens de har efterladt et stort og skadeligt CO2-aftryk i atmosfæren. Det står i skærende kontrast til kommunens klimaplan om at blive ”verdens miljømetropol”.

Og for at sætte prikken over i’et fløj den fungerende statsminister, Mette Frederiksen (S), i forsvarets fly til Grønland i 2019 næsten samtidig med, at et rutefly fra Air Greenland fløj samme vej. Det fik Dansk Folkepartis Peter Skaarup (som i dag er medlem af Danmarksdemokraterne) til at kritisere statsministeren for ikke at leve op til sine og regeringens grønne ambitioner. ”Mette Frederiksens og hendes regering er meget optaget af klimaudfordringen. De vil gerne være en meget grøn regering. Men de vælger at chartre deres eget fly, i stedet for at flyve sammen med almindelige mennesker. Dermed udleder de en masse ekstra CO2 og bruger i øvrigt også en masse penge. Det synes jeg er dobbeltmoralsk”, sagde Peter Skaarup.

André Rossmann

 

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)