DI: Godt forslag om lettere adgang til erhvervskonto

Regeringen og SF foreslår nu, at virksomhederne får ret til at oprette en erhvervskonto. DI har længe arbejdet for at det skal være nemmere og billigere at oprette en erhvervskonto og er tilfreds med forslaget, men advarer samtidig om for bøvlede regler om hvidvask.

Underdirektør, SMV-chef Kim Haggren, Dansk Industri. Foto: Hans Søndergaard.

– Vi er tilfredse med, at regeringen har lyttet til ønsket fra mange af vores iværksættere og SMV’ere om at gøre det lettere og billigere at få en erhvervskonto. En erhvervskonto er afgørende for at kunne drive en virksomhed i Danmark, og det har alt for længe været for svært og dyrt for mange SMV’ere at få en sådan konto, siger underdirektør, SMV-chef Kim Haggren.

DI mener dog, at det er vigtigt i den kommende proces, at der også er fokus på den hvidvaskprocedure som pengeinstitutterne skal foretage af en virksomhed, der vil oprette en erhvervskonto.

– Det er et krav at pengeinstitutterne doserer hvidvaskkontrollen i forhold til den risiko, der er forbundet med kundeforholdet. Men hvis den indledende risikovurdering er for striks, vil virksomhederne, uagtet lovforslaget, blive afkrævet en alt for stor mængde dokumentation, før man kan få en erhvervskonto – sådan som mange oplever det i dag.

– Derfor bør det stadig være et fokusområde, at virksomhederne ikke afkræves mere dokumentation end nødvendigt, siger Kim Haggren.

DI’s har tidligere forslået en øget digitalisering af processen, og har tre konkrete forbedringsforslag:

  1. Standardiser den information virksomhederne skal aflevere
  2. Lav en digital platform med virksomhedernes dokumentation, som bankerne kan få adgang til, når en ny kunde skal vurderes
  3. Bedre udnyttelse af den information, der allerede er tilgængelig i offentlige registre som CVR-registret

– Vi ser frem til den videre dialog med regeringen og folketingets partier om udformning af lovforslaget, så vi sikrer at iværksættere og SMV’ere i praksis får ret til en nemmere og billigere erhvervskonto, siger Kim Haggren.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)