EU’s dagbøder kan få Polen til at lamme EU

EU’s strid med Polen om fortolkning af unionens retsprincipper eskalerede i onsdags, da EU-Domstolen pålagde Polen bøder på en mio. euro om dagen, svarende til ca. 7,44 mio. kr., skriver Børsen.

”Bøderne skal betales, indtil den pol ske regering beslutter at efterleve domstolens påbud og justere på sine omstridte retsreformer, bl.a. et nyt disciplinærkammer for dommere. Den polske premierminister Morawiecki sagde, at Polen ikke vil lade sig ’afpresse’.

De nye dagbøder er de højeste, EU-Domstolen har udskrevet til dato. Polen har tidligere fået dagbøder, fordi landet ikke har fulgt et påbud om at stoppe aktiviteterne i en kulmine i den sydlige del af landet tæt på grænsen til Tjekkiet. Disse bøder på 500.000 euro om dagen har Morawieckis regering dog nægtet at betale”.

24NYT: For polakkerne handler det om at vise, at de efter 50 års nazistisk og kommunistisk besættelse er blevet allergiske mod at modtage diktater og ordrer udefra. EU-Kommissionen har smækket EU-pengekassen i, Polen har ikke fået udbetalt 36 mia. euro i coronastøtte og nu er landet pålagt dagbøder. Det er dog tvivlsomt, at EU-Kommissionen vil holde udbetalinger til Polen tilbage. Polen har nemlig advaret om, at hvis EU blokerer støtten til Polen, kan Polen lamme EU, idet langt de fleste beslutninger i EU kræver enstemmighed blandt unionens 27 medlemmer.