Færre får tømt lommerne i København

En succesfuld kampagne og en fokuseret indsats fra Københavns Politi, Københavns Kommune og en række samarbejdspartnere har bidraget til, at lommetyverier er faldet med knap 10 procent. Derfor får kampagnen en tur mere under festivalen Distortion.

De senere år har København oplevet en stigning i antallet af lommetyverier. I 2016 blev 60 procent af alle lommetyverier i Danmark begået i Københavns Kommune. Men nu ser det ud til at vende. På baggrund af nye initiativer og en større kampagne fra Københavns Politi og Københavns Kommune er antallet af anmeldte lommetyverier faldet fra 30.406 i 2016 til 27.442 i 2017.

Det er et fald på næsten 10 procent.

København er en af de tryggeste byer i verden, og lommetyvene skal ikke gøre livet surt for københavnerne og turister. Derfor er jeg glad for den store indsats, Københavns Politi har gjort for at dæmme op for lommetyvene. Jeg vil også gerne takke vores samarbejdspartnere fra detailhandel og transportselskaber for at hjælpe med at sprede budskabet om, hvordan københavnere og turister bedst undgår lommetyveri”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Kampagnen ”Pickpockets Love Distractions” satte i 2017 fokus på, hvordan lommetyve slår til, og hvad københavnerne selv kan gøre for at undgå dem. Over 16 virksomheder og organisationer var med i samarbejdet. Det var blandt andet DSB, Movia, Det Kriminalpræventive Råd, Torvehallerne, Natteravnene og Frederiksberg Kommune, som spredte budskabet på alt fra plakater i bybilledet, uddeling af flyvers med gode råd og en indsats på sociale medier.

Kampagnen er bare ét element i et styrket fokus på lommetyverier. Herudover har Københavns Politi kørt en målrettet og effektiv indsats mod lommetyvene.

”På baggrund af en systematisk kortlægning af, hvor og hvornår der sker flest lommetyveri, har Københavns Politi iværksat en målrettet indsats for at fange lommetyvene. Mange af dem er meget rutinerede og organiserede, og kan derfor være svære at se med det blotte øje. Men takket være et tæt og konstruktivt samarbejde med kommunen, banker og butiksvagter, er det lykkedes os at knække kurven for lommetyverier”, siger politidirektør Anne Tønnes.

”Pickpockets Love Distractions” får repremiere i uge 22 og 23 bl.a. i forbindelse med gadefestivalen Distortion for at sikre, at færre københavnere går fra gadefesten med tømte lommer.

Tre spørgsmål du bør stille dig selv for at undgå lommetyveri
– Er du opmærksom på dem, der står omkring dig?
– Er din telefon og pung placeret et sikkert sted?
– Dækker du altid din pinkode, når du betaler med kort?

Fakta
– 
Hovedbanegården, Nørreport, Vesterport og Kongens Nytorv er særlig ramt af lommetyverier.

– Lommetyveri går oftest ud over unge mellem 18-30 år og turister – grupper, der bruger byen meget og befinder sig i gade- og bylivet.

– I 2016 var der 30.406 lommetyverier i Københavns Kommune, mens tallet i 2017 var 27.442, et fald på 9,7 procent.

– Lommetyverier sker typisk, når du er optaget eller distraheret af noget andet. For eksempel på cafeer, hvor telefonen ligger på bordet, mens du snakker. Når du står på rulletrappen tæt på andre på stationer, eller når du færdes på shoppinggader med mange mennesker.

Kommentarer