Fake News-historie går viralt: DR-journalist deltager i spredningen af falsk historie

Screenshot fra Abdel Aziz Mahmouds facebook-side (16. marts 2017 - kl. 00.37)

Begrebet “Fake news” er blevet ‘in’. De etablerede main stream medier såvel som nytilkomne medier har travlt med at beskylde hinanden for at udgive falske nyheder.

Fænomenet vokser i takt med, at main stream-medierne langsomt – men sikkert – mister det greb, de har haft i seere, lyttere og læsere indtil for ganske nyligt.

Patentet på at kunne definere godt og ondt, sandt og falsk, rigtigt og forkert, er ophørt, og monopolet på formidling af virkeligheden er brudt.

Dette har været konsekvensen ved, at teknologien har tilladt, at langt flere spillere – for langt færre midler – har kunne komme på banen med flere mediekanaler.

Uanset om det er disse faktorer, som har antændt diskussionen, så er “fake news”-problematikken kommet for at blive.

Grove beskyldninger på urigtigt grundlag

24NYT har allerede mærket problematiken.

Som eksempel kan nævnes hjemmesiden ‘medietrends-dk’, som d. 14. marts bringer et indlæg, hvori forfatteren uden nogen form for dokumentation, skriver en artikel under overskriften: “FAKE NEWS MEDIE ÅBNET I DANMARK”.

LÆS OGSÅ:  Politiet udtaler sig nu om hemmelig rapport

Det er 24NYT, der henvises til.

Medietrends.dk skriver, at 24NYT gerne “fordrejer historierne til ukendelighed”, og kommer så med henvisninger til en artikel på 24NYT.

Men Medietrends.dk’s artikel er spækket med fejl.

Her er nogle eksempler:
1 – Medietrends.dk skriver; “I Independents artikel står der ikke et ord om, at nogen har fået savet en finger af. I et andet link til en fransk radiostation, som 24Nyt.dk henviser til, fremgår det dog, at en rapport i første omgang fejlagtigt havde skrevet at en finger var blevet skåret af. Men det var forkert. Der var tale om et snitsår, der skulle syes med tre sting.”

Men 24NYT bringer IKKE Independents som kilde til den del af historien, som drejer sig om, hvorvidt den franske mand har fået savet en finger af.

Independent bruges, som det tydeligt fremgår af vores artikel, som kilde til gerningsmandens beskrivelse som værende af “nordafrikansk udseende.”

2 – Medietrands.dk skriver, at; “I et andet link til en fransk radiostation, som 24Nyt.dk henviser til, fremgår det dog…”

Det er det pure opspind – 24NYT henviser intet sted i artiklen til en fransk radiostation.

LÆS OGSÅ:  DR med Fake News-historie – blander holdninger med journalistik
Screenshot fra medietrends.dk (16. marts 2017 kl. 10.11)

3 – Historien som, ifølge medietrends.dk, skulle være et eksempel, der tjener til at underbygge påstanden om, at 24NYT er “fake news”, er fuldstændig sand. Den bringes tilmed i flere store medier.

Både CNN og Jerusalem Post har således bragt samme historie, om den franske jøde, som fik savet en finger af.

 

DR-journalist løber med en halv vind

Men der går ikke længe, før den falske historie fra medietrends.dk spreder sig som ringe i vandet.

Allerede d. 15. marts er historien delt små 2000 gange på facebook.

En af dem, som fandt det rimeligt at dele løgnhistorien om 24NYT, var DR-journalisten,  Abdel Aziz Mahmoud.

Umiddelbart virker det mærkværdigt, at en DR-journalist ikke besidder evnerne eller viljen til at fakta-tjekke en historie, før han formidler den videre.

Men uanset hvad, så er skaden sket. 24NYT får spammet vores facebook-side i et hav af links til den falske historie fra medietrends.dk, og beskyldningerne om at have løjet i den pågældende historie vælter ind.

LÆS OGSÅ:  LEDER: MEDIEFORLIGET ER EN ULIBERAL LAPPELØSNING

“Ulven kommer!”

På 24NYT vil vi med tiden utvivlsomt begå fejl. Det sker i alle medier. Og når der er fejl, har vi både både pligt til- og interesse i at rette dem. Det giver næsten sig selv, hvis man vil tages seriøst som nyhedsmedie.

Men utilsigtede fejl, er ikke “fake news”, og i denne sag har 24NYT efter vores bedste vurdering ikke begået fejl.

De der har en oprigtig interesse i at eksponere de egentlige “fake news”, skal passe gevaldigt på ikke at råbe “ulven kommer!”, blot fordi visse nyheder strider mod deres egen (politiske?) virkelighedsopfattelse.

Inden 24NYT har nået at offentligøre nærværende artikel, har Abdel Aziz Mahmoud tilsyneladende valgt at slette delingen af medietrends.dk’s ukorrekte artikel.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb