Flygtede fra Taliban i Afghanistan, dræbt af Islamisk Stat i Frankrig

Europa kan ikke altid tilbyde den beskyttelse imod islamister, som flygtninge håber.

Blandt de indtil videre fire dødsofre fra sidste uges terrorangreb i Frankrig, er den 45-årige Kamal Naghchband. Terrorangrebet har således et særligt tragisk skær over sig. Det understreger nemlig en ny virkelighed i Europa, hvor flygtninge ikke længere kan vide sig sikre, når det gælder truslen fra radikal islam.

Kamal, der efterlader sig tre børn, flygtede oprindeligt fra radikale islamister i Afghanistan. Hans håb om, at Europa kunne tilbyde ham sikkerhed imod radikal islam, blev ikke indfriet. For sidste tirsdags blev han skudt af en tilhænger af Islamisk Stat på et julemarked i Strasburg. To dage senere døde han af sine kvæstelser.

“Han gik over for at kigge på julemarkedet, og så blev han skudt foran sine børn,” fortæller en af hans fætre.

Kamal er langt fra den eneste flygtning, som har mærket den nye europæiske virkelighed på egen krop. Det er almindeligt, at kristne flygtninge oplever trusler og vold på flygtningecentre rundt om i EU. Også i Danmark. Det fremgår af bl.a. en undersøgelse betalt af Den Folkekirkelige Udviklingsfond. Præsten Niels Nymann Eriksen har interviewet en lang række kristne flygtninge i Danmark, og ser en uhyggelig tendens:

“Jeg hader at skulle sig det, men jeg er bange for, at der på nogle af asylcentrene er nogle meget usunde kontrolmekanismer, når personalet vender ryggen til. Der er den daglige, formelle ledelse på centrene, og så er der de uformelle magtrelationer, der kan være yderst potente og ubehagelige,” fortæller han ifølge Berlingske.