Hårtransplantation – Er det farligt?

Hvis du overvejer at få lavet en hårtransplantation, så har du sikkert også tænkt på, om der er risici forbundet med at få foretaget din behandling.  Som udgangspunkt er det ganske ufarligt at få lavet en FUE-behandling, som også er den mest moderne hårtransplantation på markedet.

Hvis du bliver behandlet af en klinik, som ikke har uddannet personale, så kan der naturligvis være risici forbundet med behandlingen. Klinikken skal være anerkendt og have masser af erfaring. På den måde kan du sikre, at din hårtransplantation bliver udført under sikre og trygge omstændigheder.

En hårtransplantation er ´invasiv´. Invasiv dækker over, hvor meget din hud skal gennembrydes.

Som al anden kirurgi indebærer en hårtransplantation også, at huden skæres i, da der foretages bittesmå indsnit eller ´lommer´ når hårene skal indsættes. En FUE-behandling bliver betragtet som minimal invasiv. Det vil sige, at de snit som foretages er ganske små – mindre end en kvart centimeter.

Når du skal vælge din klinik, så kig på om klinikken er medlem af ISHRS og har licens til at foretage hårtransplantationer.

 

Hvornår er en hårtransplantation sikker?

 

En hårtransplantation er næsten altid en sikker behandling. Graden af din sikkerhed afhænger af forskellige faktorer, som du bør være opmærksom på:

  1. Sørg for at du får en konsultation/god korrespondance med klinikken inden din behandling.
  2. Stil dine spørgsmål – f.eks. til hvordan behandlingen foretages.
  3. Sørg for at forventningsafstemme med klinikken, så i er enige.

 

Tag en god konsultation med klinikken

 

Det er vigtigt, at du lærer klinikken at kende, så du føler dig tryg. Tryghed er vigtigt for alle patienter. Når du får foretaget en hårtransplantation, så er det blot begyndelsen på dit ønske, så det er nødvendigt, at du får forventningsaftstemt og forstår alle elementerne i din livsforandrende beslutning.

Mød op på klinikken og tag en god samtale med klinikkens specialister. Konsultationen vil typisk vare ca. en halv time. Til konsultationen får du en grundig vejledning omkring dit hårtab og en beskrivelse af selve hårtransplantationen. Hvad er fordelene og ulemperne, og kan det overhovedet lade sig gøre for dig? Hvordan bliver resultatet? Nogle gange er det endda bedre at vente, til hårtabet er blevet større.

 

Hvordan udføres din hårtransplantation?

 

Det er vigtigt at vide, hvor og hvordan din hårtransplantation udføres. Det skal f.eks. være et sterilt miljø, så risikoen for infektion minimeres.

Hvilken type hårtransplantation skal du have? Den mest moderne metode er FUE som er meget skånsom, og som også giver de bedste resultater. I gamle dage udførte man FUT som er væsentligt mere barsk, hvor man fjernede en stribe hud fra nakken. I dag er en hårtransplantation mere nænsom og man anvender små, specielle instrumenter.

 

Det er vigtigt at forventningsafstemme med klinikken

 

Hvilken typer hårtab har du? Og hvad vil du gerne opnå med en hårtransplantation?

En hårtransplantation kan være en rigtig god løsning for dig. Men der er kun et vist antal hår, man kan transplantere. Hvis du f.eks. er ung, kan det være en god idé, at gemme lidt hår til senere i livet. Man kan ikke få håret tilbage, som da man var teenager. Men det er muligt at placere hårene, så du får fonemmelsen af tæt hår. Derfor skal du også have en god og ærlig konsultation med din hårspecialist.

Du kan for eksempel spørge ind til følgende:

Hvor meget hår har du tabt? Hvor mange hår kan transplanteres? Kan du komme til at tabe flere hår? Hvordan bliver tætheden? Vil jeg få brug for flere behandlinger?  

Det er også vigtigt, at du får den nødvendige information om efterpleje. Du skal have en post- operativ vejledning.

 

Hårtransplantation kirurgi – Hvordan ser det ud?

 

Når du er klar til din hårtransplantation hos Novohair, vil du på din behandlingsdag blive informeret om, hvad der skal ske.

 

Typisk starter det med en samtale, hvor din sygdomshistorik gennemgåes, og hvor du igen bliver enig med klinikken om, hvad der skal ske. Du vil også skulle underskrive en samtykkeerklæring hvor du giver lov til, at behandlingen må udføres. Herefter vil dit blodtryk blive målt, du vil få lidt medicin, og dit hår vil blive klippet, hvis ii har aftalt det. Bagefter får du lokaldøvelse i nakken og herefter udtages hårene (grafts) med et specielt mini-instrument.

Efter frokost indsættes hårene i modtagerområdet ved hjælp af en Lion Implanter eller en pincet. Til sidst gennemgås hvordan du skal passe på dit hår, og hvad der kommer til at ske i månederne efter din behandling. F.eks. medicinering, hårvask og pleje, shock loss, vækstfaser, generelle råd m.v.

En hårtransplantation ved hjælp af Follicular Unit Extraction (FUE) er smertefri, og du kan sagtens tale med personalet undervejs.

 

Hvad sker der i månederne efter din hårtransplantation?

 

En FUE-hårtransplantation er relativ simple procedure. Din behandling kan klares på en dag og varer typisk 4-8 timer. Patienterne beskriver ventetiden efter behandlingen som det sværeste. Det kan nemlig tage over et år, før man kan se det endelige resultat. Derfor skal man væbne sig med tålmodighed og huske på, hvad man selv kan gøre for at optimere hårtransplantationen.

 

Dagene efter din hårtransplantation

 

Dagene efter din hårtransplantation betegnes som meget vigtige. Det er nemlig her, at du skal passe og pleje områderne ekstra meget. Bandagen i nakken kan nu fjernes, og du kan vaske med neutral-shampoo. Du skal sørge for, at sæbe donorområdet godt ind og få fjernet de små blodrester.

De transplanterede hår har fået lidt skorpe på, og du skal spraye området hver 1-2 timer – undtagen når du sover. På tredjedagen kan du forsigtigt vaske med neutral-shampoo.

 

7-10 dage efter din hårtransplantation:


I denne fase gælder det om, at passe på de små nye hår og følge din post-operative vejledning til punkt og prikke. Hvis der er noget, som du er i tvivl om så tag fat i klinikken. Donorområdet begynder at hele op og efter ca. 12 dage, vil man ikke længere kunne se, at du har fået foretaget en hårtransplantation, da de eksisterende hår vil vokse ud over området.


2 uger:

Her vil du kunne få en lille forsmag på, hvordan din transplantation kommer til at se ud. Men husk, at det hele først lige er begyndt. 70% af patienterne oplever, at hårene falder ud igen i løbet af de første 20/30 dage. Men bare rolig – folliklen har sat sig fast. Du skal derefter vente, til den første vækstfase begynder.


4 måneder efter:

 

I denne fase vil du se, at dine nye hår begynder at titte frem. Det er begyndelsen på den første vækstfase for ca. 40% af dine nye hår. På dette tidspunkt er donorområdet helet fuldstændig op, og du bør slet ikke have smerte, rødme eller lignende.

 

6-7 måneder efter:

 

Nu er 60/70% af hårene groet ud, og det endelige resultat begynder at kunne ses. De små hår er lidt tynde og ligner babyhår, men de bliver tykkere med tiden. 

 9 måneder efter:

 

Nu er 80% af hårene kommet frem, og resultatet af din hårtransplantation er meget synlig. Du er næsten i mål.

 

1 år efter din behandling:

 

Efter et år vil du kunne se dit endelige resultat. I enkelte tilfælde kan der dog gå et par måneder mere. For patienter som skal have en dobbeltbehandling, kan dette nu udføres. F.eks. hvis man ønsker mere tæthed.


Fordelene ved en hårtransplantation

 

Der er mange fordele ved at få foretaget en FUE-hårtransplantation. Mange mennesker – såvel mænd som kvinder – kan være meget påvirkede af at have hårtab. Så hvis det fylder for meget, kan det være en god idé, at få gjort noget ved problemet. Dermed er fordelen til at få øje på, og metoden er i dag blevet meget skånsom.

Ved en FUE-hårtransplantation bliver de enkelte hårsække (grafts) taget ud af din nakke (donorzonen). Hårene bliver skilt ad eller placeret i grafts (små bundter af 1-3 hår), og de bliver derefter placeret på hårtabsområdet.

Den store fordel ved FUE er, at du ikke får arvæv af det, hvilket er en kæmpe fordel i forhold til FUT- metoden. Dermed tager det langt kortere tid for dig at hele efter en FUE-hårtransplantation. Derfor er FUE klart den mest skånsomme metode. Med FUT/STRIP skal du regne med, at der går 2-3 dage efter indgrebet, hvor din hovedbund gør meget ondt og 6-10 uger med ømhed.

Her kan du se før og efter billeder samt videoer:

Resultater