Ingen fortjener at blive taget med bukserne nede

Hvor er toilettet? Det er ofte gæsternes første spørgsmål. Værterne tænker måske ikke over det. Ordentlige toiletforhold betyder alt i et hjem.

Men halvdelen af jordens befolkning har ikke adgang til et toilet. Faktisk må 673 millioner mennesker dagligt besørge i det fri. Det medfører forurenede vandløb, smittespredning og sygdomme som kolera og diarré. Hvert år dør 432.000 mennesker af diarré – heraf 297.000 børn under fem år.

Derfor satser Mission Øst på forbedring af vand, sanitet og hygiejne for befolkninger i Irak, Afghanistan, Tadsjikistan og Nepal, hvor diarré dræber alt for mange voksne og børn hver dag. Da jordskælvene i Nepal i 2015 dræbte 9.000 personer, døde det samme antal børn samme år af sygdomme forårsaget af manglende toiletter. De børn var der bare ingen, der hørte om.

FN’s Internationale Toiletdag den 19. november skal minde om, at toiletter er et af de mest effektive midler til at redde liv. Et aflåst toilet beskytter desuden piger og kvinder mod seksuelle overgreb. Af begge grunde er sanitet et selvstændigt verdensmål.

Ingen bryder sig nemlig om at blive taget med bukserne nede.

Fakta:

International Toiletdag 2019 gør opmærksom på alle mennesker uden adgang til sanitet. Det drejer sig om 4,2 milliarder personer verden over.

LÆS OGSÅ:  Mosul: Ud af krigshelvedet og ind i en fremtid med håb

Verdensmål nr. 6 om bæredygtig udvikling vil sikre, at alle mennesker har adgang til bæredygtig sanitet inden år 2030. Der lægges vægt på “at være særlig opmærksom på kvinders og pigers behov og alle personer i sårbare situationer”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)