Klumme: Biedermann og Brandstifterne på Det Kongelige Teater?


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Foto: Jens Lindhe

Af klummeskribent Geoffrey Cain –  cand. mag. et art, samfundsdebattør og forfatter.

En af de de mest relevante stykker for vor tid er Biedermann og Brandstifterne af den schweiziske forfatter Max Fisch. Mærkeligt nok – men forudsigeligt nok – bliver det aldrig spillet på de store teatre, og plakataen ovenfor er fra en amatørteaters opsætning i Glostrup, som jeg og min veninde var så heldige at overvære for en 10 år side.

Klummeskribent, Geoffrey Cain, er cand. mag. et art, samfundsdebattør og forfatter

Hvorfor er stykket så relevant i dag? Det fremår af handlingen, som kort fortalt er følgende: gutmensch’en Biedermann inviterer to hjemløse til at bo hos sig og sin (meget mistroiske) kone.

Parret har et stort hus og de to lidt mystiske hjemløse kan sagtens bygge rede på loftet, siger Biedermann. Samtidig går mange huse rundt omkring i byen op i lys lue, og det er de to hjemløse, der er ansvarlige for det, antyder de med et glimt i øjet. Men det er nok deres spøg, siger Biedermann.

LÆS OGSÅ:  Generation Identitær besætter Københavns Hovedbanegård

Omsider indser han, at de to hjemløse, han som venligbo har inviteret til at bo hos sig, vitterligt er brandstiftere – som hans kone ellers altid har hævdet – og hans reaktion er typisk. Han vil ikke smide dem ud, fordi “nu er de her, og så er der ingen grund til at gøre dem vrede, vel?”

Nej, og kort efter går hans eget hus op i lys lue. I en moderne kontekst ville han have sagt “wir schaffen das”.

Hvornår opsætter de ikke dette stykke på det Kongelige?

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb