Klumme: En duft af Nordirland


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Regeringens forslag om hemmelige vidner i særlige sager betyder, at vi har overskredet en grænse og nu tøvende sætter foden på et nyt juridisk terræn.

Hemmelig vidneførsel er et så afgørende nybrud, at regeringen må have gjort sig grundige overvejelser – med mindre den er aldeles uduelig.

Da alt tyder på, at regeringen er ved sine fulde fem, har den utvivlsomt tænkt som følger: Vi bliver nødt til at beskære retssikkerheden en smule for at kunne have nogen retssikkerhed overhovedet.

I den udstrækning de følger med inde bag magtens mure, ved de selvfølgelig godt, at retssikkerheden allerede ER truet og i visse dele af landet sat ud af kraft. Intet demokratisk forum har bestemt, at sådan skulle det være. Det er bare sket. Men hvis den uorden får lov at brede sig, ender vi i en situation, hvor militserne kan operere uantastet, fordi ingen tør vidne mod dem.

Nogen i eller omkring regeringen må have indset, at hvis ”de unge” får lov at fortære hovedstaden, har de ikke langt til Christiansborg.

Demokratiske lande plejer ikke at gribe til grænseoverskridende metoder, med mindre der er alvorlig risiko for ydre angreb eller indre sammenbrud. I Danmarks tilfælde taler vi om indre sammenbrud.

Hemmelig retspleje var noget vi troede hørte til i Nordirland for 40 år siden, men nu er turen altså kommet til os.

Uanset om regeringen kommer igennem med sit forslag eller ej, må det opfattes som en advarsel: Staten mister kontrollen med stadigt flere områder og må nu gribe til ekstraordinære midler for at beskytte sit voldsmonopol.

Det bliver næppe det sidste indgreb.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb