Klumme: Smukke Sophies muntre karriere


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

I løbet af foråret 2018 fremsætter Sophie Løhde en række reformforslag i Folketinget, som skal mindske bureaukrati i den offentlige service. En række tidligere initiativer, som Sophie Løhde har lanceret, er aldrig blevet til noget. Forvent, at det også denne gang kun bliver til en omgang varm luft og flotte ord uden konkret handling.

Sophie Løhde, som var sundheds- og ældreminister fra 28. juni 2015 til 28. november 2016, er p.t. minister for offentlig innovation. I sundhedsministeriet har hun ikke udrettet noget som helst og har efterladt sig en sump, som Ellen Trane Nørby (V) nu hænger på.

Som sundhedsminister var Smukke Sophie bl.a. ansvarlig for de danske plejehjem. I et indlæg i Berlingske har hun fortalt om sine planer om at indføre ”det muntre profilplejehjem” med petanque, vinsmagning, fredagsbar og andre sjove aktiviteter. I dag er ”det muntre profilplejehjem” glemt, og plejehjemmene fortsætter med at være en deprimerende sump og ren elendighed.

Smukke Sophies muntre karriere fortsætter nu i Ministeriet for Offentlig Innovation, hvor hun har sagt alle de rigtige ting, som hun skal sige som innovationsminister, bl.a.: ”Vi har et mål om at sende flere offentlige opgaver i udbud, som en del af vores arbejdsprogram for den offentlige sektor”. Det samme sagde Troels Lund Poulsen i 2015, men det er blevet ved snakken. Ingen minister, der er ved sine fulde fem, vil tage et opgør med de magtfulde interessegrupper, der findes i det offentlige, og sende flere opgaver i udbud.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Putins filantropiske hjælp

Da Smukke Sophie blev udnævnt til innovationsminister i november 2016, lovede hun, at hun ville luge ud i unødvendige regler og proceskrav, som stjæler offentligt ansattes tid. ”Intet er helligt på forhånd”, sagde hun. Hun var 14 måneder om at finde et lille hjørne i det offentlige bureaukrati, som kan reformeres, nemlig handleplaner. Alene inden for social-, beskæftigelses- og integrationsområderne samt genoptræning modtager borgerne hvert år 1,3 mio. handleplaner.

Sophie Løhde. Foto: Julie Røder

Mellem 900.000 og 950.000 handleplaner udarbejdes af kommunerne, mens ca. 400.000 udarbejdes i regionerne. Det reelle antal handleplaner er imidlertid langt større, hvis man medregner handleplaner, som udarbejdes på psykiatri-, uddannelses- og sundhedsområdet.

I løbet af foråret 2018 fremsætter Smukke Sophie en række reformforslag i Folketinget, som skal skabe større sammenhæng og mindske bureaukrati i den offentlige service. Der bliver i disse dage lavet en hel masse spin omkring Sophies udspil, men skal man dømme efter hendes track record til dato, vil også dette udspil indeholde en omgang ”varm luft” og ”flotte ord”, som aldrig bliver fulgt op af handling.

Om et par år vil Sophie Løhde fortsætte sin karriere i et nyt ministerium, og så er både profilplejehjemmene, øget konkurrenceudsættelse og kampen mod bureaukratiet i det offentlige gået i glemmebogen.

Det er skønt at være minister.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)