Lyn kan give store ødelæggelser i landbruget

Langt de fleste skader i forbindelse med lyn skyldes overspænding, der rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet. Det er derfor vigtigt at beskytte sig imod den type skader, fortæller Topdanmarks landbrugsspecialist. Foto: Colourbox.

85 pct. af alle lyn slår ned i sommermånederne. Sommerens varme vejr er dermed højsæson for tordenvejr og de alvorlige skader i landbruget, som et lynnedslag kan medføre

Et lynnedslag kan ikke forhindres, men der skal ikke meget til for at sikre sin ejendom imod skader som følge af lyn. Særligt de mange elektriske systemer i landbruget er udsat ved et lynnedslag.

Med den rigtige sikring kan man nedsætte risikoen for ødelagt elektronik og skader på elsystemet, når sommerens uvejr rammer.

”Mange tror, at direkte lynnedslag er skyld i de fleste skader under et tordenvejr. Men fakta er, at langt de fleste skader skyldes overspænding, der rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet. Det er derfor vigtigt at beskytte sig imod den type skader,” siger Gunnel Andersson, landbrugsspecialist i Topdanmark.

Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i fx computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, kan det derfor gå ud over produktionen.

”Et lynnedslag giver ofte alvorlige skader og stort besvær for den ramte landmand. Det værste er dog ulemperne for dyrene, hvis ventilationen i staldbygningen stopper, eller der ikke kan malkes”, siger Gunnel Andersson.

Husk at få hele ejendommen sikret

Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det afgørende at komme hele vejen rundt på ejendommen. Typisk er det ikke tilstrækkeligt med lynsikring – såkaldt transientbeskyttelse – i hovedtavlen.

LÆS OGSÅ:  Fængsel stadig ramt efter lynnedslag

Elektrikeren skal også have fokus på den overspænding, der eventuelt kan komme ind via eksempelvis elhegn. Er der langt mellem hovedtavlen og undertavler, skal alle undertavlerne også sikres med transientbeskyttelse, lyder rådet fra Gunnel Andersson.

”Prisen for at lynsikre sin ejendom er relativt lille sammenlignet med skader, som en lynnedslag kan give. Er man landbrugskunde i Topdanmark slipper man også for at betale selvrisiko på lynskader, hvis man har investeret i transientbeskyttelse, som beskytter hele ejendommen imod overspænding”, siger Gunnel Andersson.

Træk altid stikket ud
Lynbeskyttelsen kan dog kun i de færreste tilfælde klare en fuldtræffer, hvor lynet slår direkte ned i ejendommen.

Skal du på ferie i lynsæsonen, kan det derfor være en god idé at tage stikket ud til computer, fjernsyn og andet elektrisk udstyr i selve beboelsen. Husk dog, at fryser, køleskab og evt. tyverialarm skal være tilsluttet strømforsyning konstant.

”Har det været tordenvejr og er ejendommens HFI-relæ slået fra, kan det være tegn på et lynnedslag i nærheden. Her bør du gå en runde på hele ejendommen og kontrollere grundigt, om alle anlæg fungerer, ” siger Gunnel Andersson.

Fakta

  • Transienter, som følge af lyn, er kortvarige overspændinger, som ofte kommer ude fra elnettet eller via telefonlinjen.
  • Lynnedslag kan forplante sig ud i elnettet på gården og give store skader på elektrisk udstyr, som fx foder- og ventilationsanlæg, malkeanlæg og brovægte mv.
  • Med lynsikring (transientbeskyttelse) på alle installationer vil en eventuel transient, som rammer gårdens el forbindelser, blive sendt i jorden i stedet for i det elektriske udstyr.
LÆS OGSÅ:  Træk stikket, når det buldrer og brager