Mafiametoder i toppen af dansk forskning

Tre ansatte på Aarhus Universitet kritiserede sidste år to kollegers fejlfyldte artikel. Det vakte ifølge Berlingske raseri hos Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, der gav millionstøtte til en af forskerne bag fejlen, samt en dekan på universitetet, der krævede tavshed.

”I e-mail til universitetets rektor blev de tre ansatte kaldt ’redepissere’, ’bavianer’ og ’illoyale’ af den indflydelsesrige formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, som bl.a. skrev, at ’han håbede, at ledelsen giver de to redeskidere et gok i nødden og siger til dem, at nu stopper det ellers får det konsekvenser’.

Og dekanen for universitetets naturvidenskabelige område, Kristian Pedersen, mente, at kritikerne skulle have munden tapet ’til med gaffatape og hænderne bundet på ryggen’.

Da eksterne forskningsmidler betyder stadig mere for universiteternes økonomi, har folk som Besenbacher en betydelig indflydelse på universiteterne. Og de forskellige ledere som Kristian Pedersen er meget opmærksomme på at holde sig på god fod med dem, der styrer pengene”.