Manglen på arbejdskraft er en dødsspiral

Der hersker en bred enighed i Danmark om, at det største problem for dansk økonomi er manglen på arbejdskraft. I 2030 vil der mangle 90.000 personer på det danske arbejdsmarked – heraf 44.000 i den offentlige sektor, skriver Børsen.

’Det er en hovedudfordring for det danske samfund, fordi vi som erhvervsliv ikke kan få de hænder og hoveder, vi har brug for. Det betyder, at vi mange steder lukker produktion ned eller siger nej til kunder’, siger adm. direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, og påpeger, at også ’sygehuse, plejehjem og kommuner skriger på arbejdskraft’.

Lars Sandahl Sørensen efterlyser politisk mod. ’Vi skal passe på ikke at skabe et fatamorgana om alt det, vi gerne vil have – en kæmpemæssig grøn omstilling, et endnu bedre sundhedssystem og mere sikkerhed – og så de hoveder og hænder, vi har til at få det til at blive til noget. Den ligning hænger overhovedet ikke sammen’, siger han.

Sandahl Sørensen ser ingen løsninger, der kan øge arbejdsudbuddet, og mener, at det er dødsspiral. Danskerne bliver nødt til at vænne sig til mindre velstand og mindre velfærd”.