Markant flere kvinder overvejer en brystoperation

En ny undersøgelse fra Aleris-Hamlet viser, at mere end hver sjette danske kvinde overvejer at få ændret på sine bryster. Det er en markant stigning sammenlignet med tal fra sidste år. Undersøgelsen viser endvidere, at det er blevet mere socialt acceptabelt at få foretaget en brystoperation. Danskernes efterspørgsel har dog ændret sig mod det mere naturlige, mens der er forskel på de ældre og yngre kvinders syn på kosmetiske operationer.

Aleris-Hamlet har de seneste år undersøgt de danske kvinders overvejelser i forhold til brystoperationer som fx brystløft, brystforstørrelse og brystreduktion. En spritny analyse fra juni i år viser, at 16% af de danske kvinder i alderen 18 til 69 år overvejer at få opereret sine bryster. Det svarer til cirka 304.000 kvinder og udgør en markant stigning fra samme undersøgelse sidste år, hvor blot hver tiende kvinde overvejede en brystoperation.

Gennem de seneste år har Sundhedsdatastyrelsen meldt om rekordmange kvinder, der får foretaget brystoperationer. Alligevel er tallene en overraskelse for Louise Vennegaard Mielke, der er overlæge og speciallæge i plastikkirurgi hos Aleris-Hamlet Cosmetic & Surgery:

”De seneste år har vi oplevet en støt stigning i antallet af brystoperationer, men tallene overrasker mig alligevel lidt”, siger hun. ”Plastikkirurgi er blevet mere alment accepteret blandt danskerne, og vores ønsker har også ændret sig gennem årene. En tendens, vi ser, er en øget efterspørgsel efter et mere naturligt udseende – fx med brystforstørrende operationer uden implantater, hvor vi i stedet bruger kvindens eget fedt fra lår eller lænd. Det er den kategori, hvor vi har oplevet den største stigning på hele 58% siden 2015”.

LÆS OGSÅ:  Kvinder med epilepsi har femdobbelt risiko for at dø under graviditet

Stor forskel på yngre og ældre kvinders syn på brystoperationer

Analysen viser, at den primære årsag til, at kvinderne overvejer eller har fået foretaget en brystoperation, er for at øge selvtilliden eller generelt føle sig mere tilfreds med sig selv og sin krop. Når man ser nærmere på motiverne på tværs af aldersgrupper, er der dog stor forskel på særligt den ældre og yngre gruppe af kvinder. For de yngre kvinder mellem 18-34 år handler det primært om ydre tiltrækning, mens det for den ældre aldersgruppe (35-69 år) er et spørgsmål om aldersmæssige forandringer, ændringer i kroppen efter graviditet eller deciderede helbredsmæssige gener (fx ondt i ryggen).

Der er samtidig stor forskel på, hvorvidt de yngre og ældre kvinder opfatter brystoperationer som et tabu. Her svarer 27% af de 18-34-årige, at de finder det tabubelagt at få lavet en brystoperation, mens det gælder for henholdsvis cirka 18,5% og 12% af de 35-49-årige og 50-69-årige.

”Vi oplever, at mange i den lidt ældre aldersgruppe ønsker at gøre noget ekstra for dem selv. Børnene er flyttet hjemmefra, og man har nu ekstra tid og overskud til sig selv”, siger Louise Vennegaard Mielke. ”Anti-age-bølgen er en tydelig tendens, som vi ser. Alder er i dag kun et tal, og når vi kigger os selv i spejlet vil vi gerne se ud på samme måde, som vi føler os inden i”.

LÆS OGSÅ:  Unge kvinder fortæller om overgreb i slummen

Brystoperationer er blevet mere socialt acceptabelt blandt danskerne

Generelt fremhæver de danske kvinder, at det er blevet mere socialt acceptabelt at få lavet brystoperationer end tidligere (65%). 9 ud af 10 af kvinderne påpeger i undersøgelsen, at det er en individuel beslutning, mens hver anden mener, at det kan give den enkelte kvinde mere selvtillid. Det er Louise Vennegaard Mielke enig i, men hun understreger også, at det er vigtigt, at man får grundig rådgivning, inden man tager den endelige beslutning:

”For mange kvinder kan en brystoperation være vejen til et bedre selvværd, men det er vigtigt, at man overvejer sin beslutning nøje”, siger Louise Vennegaard Mielke. ”Derfor starter vi altid med en grundig forundersøgelse, hvor der er tid til at tale beslutningen igennem, så kvinden er velinformeret og har fået god og professionel vejledning og forventningsafstemning”.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.000 danske kvinder i aldersgruppen 18-69 år, der er vægtet repræsentativt på alder og region. Data er indsamlet i perioden den 17/6 – 21/6 2020 som en online dataindsamling via Norstat, der er en af de største analyseinstitutter i Norden.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)