”No deal”-Brexit bryder ikke Belfast-aftalen

Lige nu er grænsen åben mellem EU-landet Irland og Nordirland, der som en del af Storbritannien, snart ikke længere er medlem. Grænsen er 499 kilometer lang, og den bliver den eneste grænse over land mellem EU og Storbritannien.

Området var plaget af en voldelig konflikt i 830 år. En konflikt, der mellem 1968 og 1998 kostede flere end 3600 mennesker livet. Siden Belfast-fredsaftalen mellem de irsk-orienterede katolikker og britisk-orienterede protestanter i 1998 er volden aftaget drastisk.

En afgørende årsag til, at freden kunne sikres, var, at grænsen mellem Nordirland og Irland blev “usynlig”, og at vejspærringer og kontrolposter dermed forsvandt.

Da briterne ved Brexit-folkeafstemningen besluttede sig for at forlade EU i 2016, opstod problemet, for nu var der igen risiko for vejspærringer og kontrolposter på grænsen mellem Irland og Nordirland.

Modstanderne af Brexit, såkaldte Remainers, har påstået, at volden vil blusse op igen, hvis grænsen mellem Nordirland og Irland bliver lukket.

Den påstand har Nordirlands højesteret netop afvist med sin dom om, at ”no deal”-Brexit ikke vil udgøre et brud på Belfast-aftalen mellem Irland og Nordirland. Læs mere her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)