Omsorgscenter Svalegangen og Region Syddanmark i stærkt samarbejde

I snart et år har hjemløse mennesker i Region Syddanmark kunnet få et ophold på Røde Kors’ Omsorgscenter Svalegangen efter hospitalsindlæggelse. I alt har 42 borgere været indlogeret på Svalegangen, der arbejder tæt sammen med regionen, som henviser borgere til omsorgscentret.

Den daglige leder Rasmus Bøgh Christiansen, sygeplejerske Cathrine Odgaard, og sygeplejerske Helle Hedegaard er alle glade for den første tid i Middelfart.

I september 2020 åbnede Røde Kors’ sit tredje omsorgscenter, Svalegangen, i Middelfart. I forvejen driver Røde Kors et omsorgscenter i København og et i Aarhus. Omsorgscentrene er et tilbud til hjemløse og funktionelt hjemløse, hvor de kan få et gratis 14. dages ophold i rolige og trygge omgivelser efter hospitalsindlæggelse. Overgangen fra hospitalsindlæggelse til eget hjem kan være hård, og når ens hjem er gaden, kan den være særlig hård og ofte ende med en indlæggelse igen kun kort tid efter udskrivning.

Med Svalegangen kan de første par uger efter en indlæggelse blive nemmere at komme igennem for de hjemløse mennesker i regionen. Under deres ophold bor de på eget værelse og har mulighed for 14 dage i rolige og trygge omgivelser. Samtidig er det tilladt at have et aktivt misbrug på Svalegangen, hvilket gør, at flere ser det som et tilbud, de kan holde til at være i.

Daglig leder på Svalegangen, Rasmus Bøgh Christiansen, er glad for det snart første år i Middelfart. Han fremhæver, at et godt samarbejde med regionen har være stærkt medvirkende til den gode start.

”Jeg er meget tilfreds med, at vi på så kort tid allerede er nået så langt. Jeg er dagligt førstehåndsvidne til den store forskel, vi gør for den enkelte. Samtidig har vi fået stablet et godt og solidt samarbejde op med hospitalerne i regionen, der henviser borgere fra både somatikken og psykiatrien,” siger han

Det er første gang, at et af Røde Kors’ omsorgscentre modtager patienter i så struktureret et samarbejdet med psykiatrien. På Svalegangen er det tæt på en tredjedel, der henvises derfra.

36-årige Ida Nadja Maria Sørensen er en af de borgere, der kommer fra psykiatrien:

”Jeg føler mig ret sikker på, at jeg var blevet indlagt igen inden for kort tid, hvis det ikke havde været for Svalegangen. Grunden til, at jeg blev indlagt i psykiatrien var, at det bosted, jeg før boede, ikke kunne magte opgaven. Jeg stod til at blive udskrevet til gaden, men nu har jeg på de her to uger haft ro til at kunne se fremad. Nu skal jeg i første omgang på et forsorgshjem frem til august og så efterfølgende i et botilbud, hvor jeg kan få den støtte, jeg i øjeblikket har brug for, siger Ida Nadja Maria Sørensen, der har flere indlæggelser i psykiatrien bag sig.

”Jeg synes, det er en rigtig fin måde, min situation er blevet håndteret på. Jeg ville helst være fri for at være en del af psykiatrien, men jeg er glad for, at jeg har et sted, hvor der er nogle, der kan tage sig af mig, når jeg går ned. At jeg så denne gang havde mulighed for efterfølgende at komme her, har bare været det helt rigtige. Det værste for mange i min situation er uvisheden. Den har jeg ikke mærket i samme grad denne gang”, siger hun

I Psykiatrien i Region Syddanmark er man glad for det gode samarbejde, der er opstået med Svalegangen:

”Psykiatrisygehuset har stort fokus på at sikre, at patienter, der mangler et sted at bo, ikke falder igennem systemet og lander på gaden. Vores mål er at få borgeren sikkert tilbage til samfundet, så de kan fortsætte deres liv, og her spiller Svalegangen en vigtig rolle for hjemløse borgere. I psykiatrisygehuset tilbyder vi behandling, mens omsorgscenteret bidrager med tag over hovedet og bygger bro til kommunen”, fortæller frivillighedskoordinator Lotte Slot Jensen.

I Røde Kors er man også godt tilfreds med, at samarbejdet med regionen, herunder psykiatrien har fungeret så fint.

”Vi skal kende vores egne begrænsninger og vil ikke kunne rumme alle patienter fra psykiatrien, men vi vil rigtig gerne tilbyde et ophold til dem, der kan få gavn af det, og som vores ansatte og frivillige kan håndtere, og der er Idas fortælling jo bare en fantastisk motivation for at fortsætte det gode samarbejde,” siger Lise Lind, der er leder af fællesskabssektionen i Røde Kors.

Ud over henvisninger fra regionens sygehuse modtager omsorgscenteret også syge hjemløse borgere fra kommunernes gademedarbejdere.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)