Politikerne svækker borgernes retssikkerhed

I Danmark blev retten til at klage indført af Frederik den 4. i 1710, hvor alle borgere fik muligheden for at klage til kongen i audiens hver onsdag formiddag. Muligheden for at klage over offentlige afgørelser og embedsskik er således et historisk særtræk ved det danske samfund. Problemet er dog, at klageinstanser altid har været politisk besværlige – ingen politikere og få ledende embedsmænd har lyst til at støtte institutioner, der kan afsløre fusk, sjusk og forfejlet politik, skriver Chr. Bjørnskov i Børsen.

”Forleden varslede regeringen med et forslag om, at minkavlere der grundlovsstridigt fik deres erhverv lukket ned i 2020, måske allerede kan få erstatning næste år. Regeringens pris, for at erstatningen ikke forsinkes til mindst syv år, er, at avlerne frasiger sig muligheden for at klage.

På samme vis har Folketinget de seneste år forsøgt at begrænse klagemulighederne ved for eksempel ejendomsvurderinger, udbudsregler og kystbeskyttelse. Når det drejer sig om de nye boligvurderinger, er klagefristen blot fire uger, selvom eksperter peger på, at fejl nærmere er reglen end undtagelsen i systemet.

Uden effektive klageinstanser kan retssystemets institutioner ikke forblive effektive og frie for korruption og politisk indblanding”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)