Rådden kultur og forråelse på landets sygehuse

Der er noget helt galt i sundhedsvæsnet, og det handler ikke blot om økonomi. Den forråelse, jeg møder blandt de ansatte (på Sjællands Universitetshospital – red.), kan ikke kureres med penge, skriver Pernille Schwartzlose Nyhuus, cand.scient.pol. og tidligere sygeplejestuderende, i Berlingske.

”En lægesekretær står i døråbningen, og en sygeplejerske sidder ved en computer, da en anden kommer ind på kontoret og udbryder: ’Hold kæft, ham Mogens på stue 52 er godt nok klam. Nu er det tredje gang, han skider i bukserne. Da der var stuegang, og jeg gik forbi sammen med lægen, lå han og pressede mere lort ud’. Hun laver en grimasse, der får hendes kolleger til at grine højt.

Selvom økonomi selvfølgelig er en medvirkende årsag til et nedslidt system, forklarer det ikke den menneskelige forråelse. Det forklarer ikke manglen på dannelse, fraværet af respekt og ligeværd i mødet med andre mennesker.

Vi har at gøre med et råddent system. Råddent på grund af kultur og respektløs opførsel snarere end udpint af sparerunder. En stor del af sygeplejeuddannelsen foregår i praktik, og de studerende opflaskes med en rådden kultur. Det skaber grobund for, at kulturen både opretholdes og videregives”.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)