Sådan kan Trump ramme det illoyale Danmark

Vælger Donald Trump at ramme Danmark, er der tre punkter, hvor Danmark er uhyre sårbar, skriver Børsen.

Det først punkt er Danmarks betydelige handelsoverskud over for USA, som er en åbenlys anstødssten for USA. Sidste år eksporterede Danmark varer for 56,5 mia. kr. til USA, der kun solgte for 19 mia. kr. i Danmark.

Det andet punkt er Danmarks planer om at gå forrest i EU med en digital skat, der især vil ramme USA’s store tech-virksomheder. I Frankrig har Macron godkendt en digital skat, og nu truer Donald Trump med at indføre en 100 pct. straftold på import af fransk vin.

Det tredje punkt er Trumps kritik af medicinalvirksomhedernes høje priser i USA. Trump kan vælge at ramme danske medicinalvirksomheder, herunder Novo Nordisk, som er en af de vigtigste leverandører af insulin på det amerikanske marked.

24NYT: En amerikansk gengældelse for Danmarks illoyalitet vil være en logisk konsekvens af Mette F’s afvisning af Donald Trumps ønsker.

Trump må bruge pisk, fordi danske politikere ikke kan forstå, at USA og Danmark har en fælles strategisk interesse i at sætte en stopper for Kinas og Ruslands militære opbygning i Arktis. De kan heller ikke forstå, at Danmark ikke har en mulighed for på egen hånd at udvikle Grønlands ressourcer og forsvare Grønland militært. Sidst men ikke mindst forstår danske politikere ikke, at det reelt er USA, der garanterer Grønlands tilknytning til Danmark. Når gulerod ikke hjælper, må der bruges pisk.

Kommentarer