Stigende afslag på lejligheder i København

I det seneste kvartal har mange sælgere været nødt til at give store afslag for at få solgt deres ejerlejlighed i København. I september nåede det gennemsnitlige afslag op på hele 4,2 procent. Så stort har det gennemsnitlige prisafslag ikke været siden september 2012.

De seneste tal fra Boligheds Markedsstatistik viser, at sælgerne i 3. kvartal måtte give større afslag for at komme af med lejlighederne i København. Ejerlejlighederne bliver stadig udbudt til høje priser, mens afslagene er vokset. Boligøkonom Hans Møllnitz Olsen fra køberplatformen Bolighed.dk forventer, at køberne i den kommende tid kan presse sælgerne i prisforhandlingen.

I Københavns Kommune er priserne frem til 2. kvartal i år steget 25 kvartaler i træk, hvilket svarer til mere end seks års uafbrudte stigninger. Men nu ser prisfesten ud til at være slut. Hans Møllnitz Olsen råder sælgerne til at justere deres forventninger:

”Meget tyder på, at priserne er toppet for denne gang. Der er for stor forskel mellem sælgernes og købernes forventninger, og det giver køberne gode kort på hånden”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Boligheds Markedsstatistik viser forskellen mellem første udbudspris og salgsprisen i 3. kvartal 2018. Det gennemsnitlige afslag i Københavns Kommune var i juli på 3 procent, i august på 3,8 procent, og i september på 4,2 procent.

”De reelle prisafslag er vokset meget. Vi skal helt tilbage til 2012 for at se lige så store afslag. Ofte er lejlighedsmarkedet i København en form for barometer for hele boligmarkedet, og de her tal er et tydeligt tegn på, at boligmarkedet er på vej ned i tempo”, vurderer Hans Møllnitz Olsen, som understreger, at den endelig salgspris først bliver registreret, når handlen er tinglyst. Derfor går der noget tid fra køberne skriver under, til de endelige handelspriser bliver registreret.

LÆS OGSÅ:  København vil indføre minimumsnormeringer i 2022

Sælgerne og ejendomsmæglerne er stadig optimistiske, når de prissætter lejlighederne. De nyeste udbudstal fra Finans Danmark viser, at udbudsprisen i København lå på næsten 48.000 kr. pr. kvm. i november. For en lejlighed på 80 kvm. svarer det til en udbudspris på 3.840.000 kr. Et prisafslag på 4,2 % svarer til et afslag på ca. 160.000 kr.

”Køberne skal se sig godt for i det nuværende marked. Der er ofte gode muligheder for at få et afslag , hvis man sætte sig gundigt ind i markedspriserne og klæder sig på til prisforhandlingen”, lyder rådet fra Hans Møllnitz Olsen.