Trumpismen er kommet for at blive

De uoplyste og uvidende, der hader USA’s præsident Donald Trump, glæder sig ved udsigten til en rigsretssag mod præsidenten. Men de glæder sig alt for tidligt. For som den amerikanske historiker, Julian Zelizer, skriver på CNN, er vicepræsident Mike Pence, der i givet fald kommer til at afløse Donald Trump, endnu mere nationalkonservativ end Trump.

I sit debatindlæg skriver Zelizer bl.a.: ”If President Trump were impeached and convicted, he would be replaced by an extraordinarily conservative Republican — Vice President Mike Pence — who is arguably even more rightward than the President. So if this impeachment investigation really is a left-wing (Democratic – red.) effort to mount a coup, it is poorly conceived. Success would not change the balance of partisan power nor would it in any way moderate the agenda of the White House”.

Når det er sagt, så er der ingen, der ved, hvornår Trump forlader Det Hvide Hus. Måske i 2020. Måske i 2025. Men en ting er sikker: Han forsvinder ikke ud af rampelyset. Han vil fortsat holde politiske møder med sine tilhængere rundt om i USA, og han vil muligvis starte sit eget medieimperium. Hans stemme bliver fortsat hørt i det politiske landskab. Og ifølge amerikanske kommentatorer kan eks-præsident Trump faktisk være langt farligere end præsident Trump.

Når Trump forlader Det Hvide Hus, vil hans tilhængere (de ca. 50 pct. af amerikanerne, som de venstreradikale med Hillary i spidsen kalder skraldemandsmennesker) gøre alt for at forhindre, at den eneste amerikanske politiker, som repræsenterer deres interesser, forsvinder ud af billedet.

Bliver Trump stillet for en rigsretssag, vil det i deres optik være en bekræftelse på, at det politiske system er manipuleret til fordel for den venstreradikale elite. De vil føle, at Trump aldrig har fået en fair chance for at gennemføre sine politiske mærkesager.

Den dag Trump forlader Det Hvide Hus, står vicepræsident Mike Pence klar til at overtage stafetten. I det provinsielle Danmark, der hader Trump, forstår man ikke, at trumpismen er en ideologi og en bevægelse, der er kommet for at blive.

André Rossmann

Kommentarer