Usædvanligt mange fremvisninger i nedlukket januar

Nedlukningen har ikke skruet ned for besøgene på boligmarkedet. Tværtimod søgte boligkøberne ud på endnu flere fremvisninger, viser Home Boligbrief

Boligkøberne lader hånt om kulde, mørke og ’normal sæson’ på boligmarkedet, viser den mest aktuelle indikator for boligkøbernes aktivitet og de fremtidige handler, nemlig antallet af fremvisninger. Januar var usædvanlig travl.

Kommentar fra Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent og boligmarkedsanalytiker i Home:

Alle tre boligtyper var endnu mere ombejlede af køberne efter årsskiftet, viser Home Boligbrief for januar, der udgives af ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank.

  • Fra december til januar steg fremvisningerne af villaer og rækkehuse med 5,9 procent, ejerlejlighederne tiltrak 11,5 procent flere på fremvisning og antallet af fremviste sommerhuse gik frem med 10,8 procent. Tallene er sæsonkorrigerede.

Stigningen sker fra et i forvejen meget højt niveau.

Og det er opsigtsvækkende, fordi stigningen oven i købet kommer efter et meget stort fald i udbuddet – gennem de seneste 10 måneder og med ekstra styrke i januar.

Den høje aktivitet kom i en måned med omfattende nedlukning, men man fristes til at sige, at den kom på grund af nedlukningen – og ikke på trods af.

Den igangværende coronapandemi driver i høj grad fortsat den store boliginteresse – danskerne har tiden til at mærke efter, om boligen er det rette hjem, lægge nye boligplaner og en del har ekstra penge på kontoen, der normalt går til ferier, oplevelser, fornøjelser mm.

LÆS OGSÅ:  Lejlighedspriser krydser milepæl, og priser på huse sætter rekord igen

I januar har der som nævnt været færre boliger for køberne at se på – men der har alligevel været flere købere på boligjagt. Den enkelte bolig er kort sagt mere ombejlet.

Det kan mærkes i form af hurtige salg, ofte direkte til køberkartoteket eller efter ganske få dage. Oftere med flere købere og til prisen eller overbud.

  • Set over det seneste år er stigningen markant: 48,7 procent flere fremvisninger for villaer og rækkehuse, 81,8 procent for ejerlejlighederne og 122,7 procent for sommerhusene.

Tendenserne er stærkest i det østlige Danmark i og omkring København og nord for hovedstaden, hvad angår hus- og lejlighedssalget. Men det generelle billede er, at boligsalget er godt i hele landet.

Udbuddet er bare banket længst ned i hovedstadsregionen, mens der er bedre bund under udbuddet i de andre regioner, men der er også klare forskelle mellem kommunerne rundt omkring. Udbuddet af lejligheder og sommerhuse er endnu faldet endnu mere end husene.

Prisudviklingen: Københavner-lejligheden er blevet en halv mio. mere værd
Flere købere og færre boliger at kaste kærligheden på betyder også, at alle tre boligtyper er steget i pris det seneste år.

  • Huse er blevet knap 5 procent dyrere, mens lejligheder er steget med 10 procent og sommerhusene knap 11 procent.

Ejerlejlighederne i København ligger i den høje ende med en prisstigning på 12 procent det seneste år. Det betyder, at en lejlighed på 85 kvm. er blevet en lille halv mio. kroner mere værd.

LÆS OGSÅ:  Nye boligtal: Nu falder huspriserne