Velfærdssamfundet bliver aldrig magnet for globalt talent

Danmark markedsføres som et hyggeligt og lykkeligt skandinavisk kongerige, men vi har svært ved at tiltrække og fastholde dygtige udlændinge. Ifølge en rapport fra World Economic Forum ligger Danmark som nummer 105 ud af 140 lande, når det gælder evnen til at tiltrække udenlandske specialister. Og en ny rapport fra Boston Consulting Group viser, at Danmark er rykket markant ned på en liste over de mest attraktive lande at flytte til og arbejde i. Rapporten viser, at Danmark falder til en placering som nummer 25. Tidligere var Danmark på en 13.-plads. Det er bekymrende.

Stifteren af Jobindex, Kaare Danielsen, der ifølge Berlingske har fingeren på pulsen, er dog ikke bekymret, idet han mener, at han har opskriften på at tiltrække de eftertragtede udenlandske talenter til Danmark. I hans optik er det bedste lokkemiddel og salgsargument over for potentielle udenlandske kandidater velfærdssamfunds goder som sikkerhedsnet, stabilitet og work-life-balance.

Kaare Danielsens opskrift er imidlertid i direkte mod­strid med ve­ri­fi­cer­ba­re fak­ta. Der er nemlig solid evidens for, at når de få udenlandske studerende er færdige med deres uddannelse i Danmark, pakker de oftest deres skolebøger ned i rygsækken og rejser hjem igen. De bliver ikke lokket af velfærdssamfundets goder.

Ude i den store verden er det velkendt, at danskerne ikke tager med åbne arme imod de efterspurgte eksperter og specialister fra udlandet. Danmark er nemlig et af de lande, som tager mest køligt imod udlændinge. Dette bekræftes bl.a. i en undersøgelse “Expat Insider 2019”, som placerer Danmark i bunden af kategorien “Ease of Settling In”. Det er for svært at falde til i Danmark, og derfor rejser mange hurtigt videre.

Danmarks branding på de bløde danske værdier er helt hen i vejret. Danskere som Kaare Danielsen, der er opflasket med de bløde og feminine danske værdier, tror nemlig, at alle udlændinge tænker som danskerne. Konsekvensen er, at Danmark markedsfører sig på styrkepositioner, som udlændinge prioriterer lavt eller helt bortprioriterer.

I dansk selvforståelse er Danmark verdens navle og kvintessensen af, hvad der er bedst i verden. Politikerne og medierne udbreder dagligt deres begejstring for det danske velfærdssamfund. Tendensen til nationalt tunnelsyn og navlebeskuelse i den danske andedam er så stærk, at man ikke fatter, at det, der får de skarpeste hjerner til at søge job i udlandet, er karrieremuligheder, høj løn og lav skat.

Alle de forhold, som Danmarks markedsfører sig på, og som er sød musik i de danske ører, er udlændinge ligeglade med. De deler ikke danskernes besættelse af klimaet, bæredygtigheden og verdensmålene. Og derfor har Danmark for længst tabt i den globale jagt på talent.

Det kan du læse mere om her og her.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)