Vil Dan Jørgensen give danskerne undskyldning?

Det er ikke længe siden, at Angela Merkel blev opfattet som den frie verdens store leder. Ikke mindst i Danmark.

Nu er hun blevet Vestens prygelknabe og beskyldes for at have ført en forfejlet energipolitik. I en ny meningsmåling mener en tredjedel af de adspurgte tyskere, at Merkel bør undskylde for en forfejlet energipolitik.

I dag ligner Merkel det, hun altid har været: en dumnaiv og godtroende opportunist, der sad både Donald Trumps og Østeuropas advarsler om Putin overhørig og fortsatte udbygningen af tysk gasafhængighed af Rusland.

Merkel står med en stor del af ansvaret for den aktuelle energikrise i Europa. Hun var jo fortaler for gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som har medført en afhængighed af russisk gas.

USA’s tidligere amerikanske præsident Donald Trump har ved flere lejligheder advaret om, at den voksende europæiske afhængighed af russisk gas er med til at undergrave NATO og Europas sikkerhed. Og dermed Danmarks sikkerhed.

Danmark har haft valget mellem at følge USA, vor vigtigste sikkerhedspolitiske allierede, eller Tyskland, vor vigtigste EU-partner. Danmark har som bekendt valgt at følge Tyskland.

Mens i 2018 kom kun 5 procent af den russiske gas til Danmark, kom den danske afhængighed af russisk gas i 2020 op på 53 pct. Dermed var den danske gasimport meget markant, især i europæisk perspektiv. Klima- og energiminister Dan Jørgensen var dog slet ikke bekymret for, at Danmark ville blive afhængig af russisk gas, skrev Berlingske i september 2020.

Det er lykkedes for både Dan Jørgensen og den grådige grønne industrilobby at hjernevaske danskerne til at tro, at fantasifulde grønne projekter som vindmøller, solcelleparker, energiøer, power-to-x, CCS-teknologier osv. var vejen frem. Ud med kul, danske gasfelter og atomkraft.

Der bliver derfor tale om en slags poetisk retfærdighed, hvis Putin helt lukker af for gassen, fordi det er netop Danmarks største virksomheder, som hylder den grønne omstilling, der bliver hårdest ramt. Blandt virksomhederne er Arla, Brdr. Hartmann, Carlsberg Supply Company, Danish Crown, Haldor Topsøe, Harboe Bryggeri, Kohberg Bakery, Leo Pharma, Novo Nordisk, Rockwool og Royal Unibrew.

I Tyskland kræver man, at Merkel skal undskylde for en forfejlet energipolitik. Spændende, om danskerne vil kræve, at Dan Jørgensen og hans grådige grønne klimaevangelister giver undskyldning for at have bragt Danmarks energiforsyning i suppedasen.

Læs mere om Danmarks forfejlede energi- og klimapolitik her.

André Rossmann