Forskere skal kortlægge debatten i de danske aviser fra 1908-2018

Forskningen vil give et vigtigt indblik i, hvem der kommer til orde, og hvordan offentligheden har forandret sig på 110 år.

For første gang skal danske forskere undersøge, hvordan den offentlige debat i de danske aviser har udviklet sig i takt med, at partipressen blev til omnibuspresse, og omnibuspressen blev mere og mere økonomisk presset af faldende oplagstal.

– Vi har mange undersøgelser af, hvordan nyheder og journalistik har udviklet sig gennem tiden, men vi ved meget lidt om, hvordan debat og navnestof har udviklet sig, siger professor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab Ida Willig fra Roskilde Universitet.

Hun skal stå i spidsen for forskningsprojektet ‘Cultural Publics. A study of the opinion- and people’s pages of Danish Newspapers from 1908-2018’, som har fået støtte fra Danmarks Frie forskningsfond.

I projektet skal hun sammen med forskere fra forskellige faglige baggrunde i etnologi, sociologi, retorik og politologi læse debat- og navnestof i danske regionale og landsdækkende aviser fra 1908-2018.

Ud fra den enorme gennemgang vil de undersøge, om der er nogle mønstre i, hvem der kommer til orde i debatten, hvad debatten handler om, hvordan tonen er, og hvem der fremhæves i navnesektionerne i forbindelse med fødselsdage, dødsfald og jubilæer.

– Der er mange ting, som vi måske tror, vi har en idé om, men som vi reelt ikke ved, fordi det ikke er blevet undersøgt: Er der kommet flere kvinder på debat- og navnesiderne, er tonen blevet hårdere, er der flere almindelige mennesker, der kommer til orde? siger Ida Willig.

Det enorme datamateriale vil være en guldgrube for videre forskning, hvor man vil kunne dykke ned i alverdens interessante spørgsmål, om hvordan offentligheden i de danske aviser har forandret sig, og hvilken betydning det har for debatten.

Hvis det viser sig, at flere “almindelige” mennesker kommer til orde, er det så med til at kvalificere den offentlige debat, fordi flere deltager, eller bliver fakta undermineret af fake news, fordi flere kommer ud med deres version af virkeligheden?

– Vi håber, at forskningen både kan spille ind i forhold til aktuelle debatter om journalistikkens rolle, kultureliter og avisernes demokratiske mandat og kaste nyt lys over historien og på den måde give større forståelse af, hvor vi står i dag, siger Ida Willig.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)