Årets støttemærke er på gaden: Julemærket bekæmper mobning, ensomhed og lavt selvværd blandt børn

Helene var udsat for massiv så mobning, at hendes krop reagerede fysisk. Foto: Ole Jeppesen

Mobning har mange ansigter, og den digitale mobning slår hårdt. Det oplever de dagligt på Julemærkehjemmene, hvor god digital adfærd er på skoleskemaet.

Har du, før du kom på Julemærkehjem, oplevet, at få grimme kommentarer, enten på sms eller sociale medier?
-Ja, altid – hele mit liv.
Svaret kommer fra et barn på Julemærkehjem, som har deltaget i en undersøgelse om omfanget af digital mobning blandt børn på Julemærkehjem. Undersøgelsen er inspireret af en landsdækkende undersøgelse fra Børns Vilkår, som viser, at hvert fjerde barn føler sig holdt uden for online og hvert tredje barn har fået delt billeder uden at have givet lov. *

Går med det alene
På Julemærkehjemmene er tallene endnu tydeligere. Her er det seks ud af ti børn, der har oplevet at få grimme kommentarer på sms eller sociale medier, og hvert tredje barn har oplevet at blive holdt uden for på de sociale medier. Og kun halvdelen af børnene har talt med nogen om de ting, de har oplevet digitalt, og som gjorde dem kede af det.

H.K.H. Kronprinsessen og årets kunstner, Michael Wettendorff, foran Julemærket 2017. Foto: Henrik Petit.

Vi har selv et ansvar
-Noget af det første børnene gør, når de kommer på Julemærkehjem, er at aflevere deres mobiler. For det er en bevidst del af den pædagogiske praksis at begrænse børnenes brug af mobiler og digitale medier under opholdet, fortæller Julemærkefondens direktør, Søren Ravn Jensen, og fortsætter:
-Børnene lærer, at der er et alternativ til det digitale fællesskab. Mobiler og sociale medier bliver brugt i det omfang, hvor de bidrager til ny læring eller har en motiverende faktor, for eksempel i forhold til at komme ud og bevæge sig.
-Vi lærer børnene at have en adfærd, der er acceptabel på nettet og de sociale medier. Og vi skal selv huske at overholde det og være forbilleder for vores børn, når vi kommenterer, liker og debatterer på nettet, siger Søren Ravn Jensen.

LÆS OGSÅ:  Danskerne er vilde med at spare op

Svært at tegne Julemærket
’Jul i Den Gamle Nissegård’ hedder dette års Julemærkeark, som Julemærkefondens protektor, H.K.H. Kronprinsessen og årets kunstner, Michael Wettendorff, afslørede ved et arrangement på Københavns Rådhus den 3. november. Michael Wettendorff, også kendt som Miwert, er blandt andet illustrator på Rasmus Klump og Hr. Skæg-bøgerne. At det var en udfordrende opgave at tegne årets Julemærke, lægger Miwer ikke skjul på.
-Det har bestemt ikke været nogen enkel sag at skabe et ark Julemærker, der både spreder julestemning, som rammer alles hjerter, fungerer som enkeltmærker og som et helt ark med en sammenhængende historie. Heldigvis har jeg kunnet trække på min erfaring som illustrator på flere opgavebøger med myldretegninger og labyrinter, fortæller Miwer.

Børn fra Julemærkehjemmene fik en oplevelse, da de mødte protektor for Julemærkefonden H.K.H. Kronprinsessen. Foto: Henrik Petit.

Også digitalt Julemærke
Er du mere til digitale nisser via sms, kan du hente Julemærket som app til både Iphones og Andriod. Du kan også få Julemærket til dine mails på e-julemaerket.dk.

LÆS OGSÅ:  Danmarkshistoriens mest berygtede mordere...

En dansk juletradition
Når vi fejrer jul, tænker vi ikke over, at få af vores traditioner er danske. Idéen om at sætte et grantræ ind i stuen kommer fra Tyskland og julekort og mistelten fra England og USA. Men en af de få, helt igennem danske juletraditioner, er Julemærket. Hvert år siden 1904 er der udgivet et Julemærke, der, dengang som nu, går til hjælpe udsatte børn i Danmark. Men salget er nedadgående.
-Selvfølgelig kan vi mærke, at indtægterne fra Julemærket er faldende, fortæller direktør i Julemærkefonden Søren Ravn Jensen, og fortsætter:
-Indtægterne fra salg af Julemærker er fortsat vigtige for os. Sidste år udgjorde de faktisk driften af et helt Julemærkehjem, så vi håber, at danskerne fortsat støtter op om vores danske juletradition. Og der er mange ting, man kan bruge Julemærket til, for eksempel som pynt på bordkort og gavemærker, siger Søren Ravn Jensen.

Årets Julemærke kan købes landet over og hos Julemærkefonden på julemaerket.dk.

* Børns Vilkårs undersøgelse om digital mobning blandt børn i 4.-10. klasse, maj-september 2017 via Børnetelefonen, bornsvilkar.dk

Fakta om Julemærket
• Du kan købe Julemærket hos Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, LokalBrugsen, Meny, Spar, Min Købmand, Løvbjerg, Bilka, Føtex, Bog & Ide, Arnold Busck, Boghandleren, OK Plus, Kop & Kande, nemlig.com, posthuse, PostNords netbutik, i postapp’en, og hos Julemærkefonden på julemaerket.dk, hvor du også kan købe mange andre Julemærkeprodukter.
• Digitale Julemærker: Download Julemærket i App Store og Google Play og send SMS’er med Julemærker på. På e-julemaerket.dk kan du købe Julemærket til dine mails.
• Einar Holbøll fik idéen til Julemærket i 1903
• Det første Julemærke kom i 1904, og i år er det Julemærke nummer 114 i en ubrudt række

LÆS OGSÅ:  Politiet eftelyser bevæbnede udlændinge. Med pistoler standsede de unge mænd

Fakta om Julemærkehjemmene
• Der findes Julemærkehjem i Hobro, Kollund, Skælskør og Ølsted og fra 2018 også i Roskilde
• Fra 2018 vil knap 1000 børn hvert år få et ophold på et Julemærkehjem
• Børn på Julemærkehjem er mellem syv og 14 år
• Julemærkehjemmene hjælper børn, der kæmper med mobning, ensomhed og lavt selvværd
• Julemærkehjemmene modtager kun 4,5 % i offentligt tilskud
• Læs mere om Julemærkehjemmene på julemaerket.dk

Digital mobning på Julemærkehjemmene
• Har du, før du kom på Julemærkehjem, oplevet at få grimme kommentarer – enten på sms eller sociale medier? Ja: 60 % Nej: 40 %
• Har du, før du kom på Julemærkehjem, oplevet, at blive holdt uden for på de sociale medier? Ja: 36 %, Nej: 64 %
• Har du talt med nogen om de ting, du har oplevet digitalt, som gjorde dig ked af det? Ja: 51 % Nej: 49 %
(kilde: Julemærkefonden, survey blandt børn på Julemærkehjem, september 2017)

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb