Borgerligt Danmark er kun en drøm

Årsagen til, at det går dårligt i den blå blok, er, at de borgerlige har tabt kultur- og værdikampen”, siger LA’s formand, Alex Vanopslagh til Berlingske.

De borgerlige skal derfor finde ind til borgerlige dyder og værdier og skabe en modfortælling til Socialdemokratiets ”omsorgsideologi”, mener han.

Vanopslagh & Co. kan (eller vil) ikke se og erkende, at de borgerlige har mistet deres vælgerbase.

De vælgere, som tidligere var borgerlige, har rykket sig fra højre mod midten og bakker i dag fuldt og helt op om den socialdemokratiske velfærdsstat, indkomstlighed og socialistisk omfordelingscirkus.

Nye generationer af unge og veluddannede mennesker i storbyerne, som sidder på samfundets topposter og er med til at styre dette land, betragter borgerlige ideer og principper som støvede og nærmest fortidslevn, der forbindes med lav status.

Men det fortrænger Vanopslagh & Co. og klamrer sig til illusionen om, at det borgerlige projekt kan genrejses ved på retorisk plan at skabe en borgerlig modfortælling til Socialdemokratiets fortælling om det velfærdspolitiske folkehjem.

Men Vanopslagh & Co. kan (eller vil) ikke se og erkende, at Socialdemokratiets velfærdspolitiske folkehjem også er blevet de borgerliges hjem.

De borgerlige vælgere har fået venstreorienteret, socialdemokratisk mindset ind med modermælken og vil det samme med samfundet som Socialdemokratiet. Der er f.eks. en udbredt konsensus langt ind i borgerlige vælgeres rækker om, at høj skat og en stor velfærdsstat er af det gode.

Undersøgelser viser, at 72 pct. af vælgerne i den blå blok foretrækker, at det offentlige tager sig af velfærden i Danmark. Og derfor har vi set de seneste borgerlige statsministre omfavne den socialdemokratiske velfærdslogik for at vinde valg.

Der er blandt danske vælgere, herunder de borgerlige, ikke opbakning til en anden samfundsindretning end den socialdemokratiske velfærdsstat.

For de borgerlige partier handler det derfor udelukkende om at positionere sig i kampen om, hvordan man skal forvalte velfærdsstaten, og ikke om at erstatte den med et ægte borgerligt-liberalt alternativ.

Tom Jensen, chefredaktør for den nominelt borgerlige avis Berlingske, har meget rammende beskrevet sin egen forvandling til en lykkelig, velfærdsbedøvet og solidarisk tænkende ”homo socialdemocratus”:

Vi forventer alle som det selvfølgeligste, at ærterne klares for os. At andre betaler. Det er en bieffekt af den måde, vi har bygget velfærdsstaten på over de seneste 50 år.

Jeg er selv en del af den udvikling. Jeg tjener gode penge. Men forventede da som det selvfølgeligste, at min familie også skulle have udbetalt børnepenge, da vi fik børn. Og at der var en kommunal vuggestue og børnehave klar til dem, delvist betalt af os selv, men mest af alle I andre, så snart de var seks-otte-ti måneder gamle.

Det er jo sådan, vi har indrettet os i dette samfund. Vi betaler alle til hinanden. Dermed har vi også gjort hinanden afhængige af hinanden. Det indebærer fordele”.

Det borgerlige projekt har ingen gang på socialdemokratisk jord. Projektet er dødt og begravet – godt og grundigt. Det kan man læse mere om her.

André Rossmann