Dansk ynk og klynk over USA’s told er absurd

USA har lagt told på danske fødevarer, fordi WTO har afgjort en sag om EU’s ulovlige statssubsidier til Airbus.

Det er imod logikken og praksis i WTO, at USA ikke fokuserer på flyindustrien, når der indføres gengældelsessanktioner”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Børsen.

USA kører imidlertid helt efter bogen. Reglerne i WTO er ganske vist, at man ved konflikter om toldsatser skal gengælde inden for de samme områder, som sagen drejer sig om. Men der er mulighed for at udvide området, hvis der ikke kan findes tilstrækkelig økonomi inden for det område, der er strid om. Og det er præcis det, USA gør.

Det er uretfærdigt og absurd, at USA lægger told på danske fødevarer”, klynker handelschefen i Landbrug & Fødevarer, Kenneth Lindhardt Madsen.

Men hvis der er noget, der er absurd, er det danskernes romantiske forestilling om det særlige forhold, der er mellem USA og Danmark, samt en forventning om, at USA i sin handelspolitik vil tage specielle hensyn til Danmarks interesser.

Set med Donald Trumps handelspolitiske briller er Danmark en del af EU, og så er det logisk, at Danmark må betale prisen for at være en del af det EU, som har et stort handelsoverskud med USA. Det har Danmark i øvrigt også.

Men hånden på hjertet – hvorfor skulle USA tage hensyn til danske interesser?

Danmarks statsminister har for nylig udvist en eklatant mangel på pli og situationsfornemmelse, da hun fornærmede Donald Trump ved at kalde hans tilbud om at overtage Grønland ”absurd”.

USA’s aktuelle ønsker om et dansk krigsskib til at passe på skibsfarten i Hormuz-strædet og danske soldater som afløsere for amerikanske trænere og rådgivere i syrisk Kurdistan har Danmark afvist.

Danmark lever fortsat ikke op til sin forpligtelse om at levere 2 pct. af BNP til NATO, modarbejder USA’s sanktioner mod Iran, nægter at støtte USA i landets opgør med Kina, stemmer mod USA’s ven, Israel, i FN – listen er lang.

Sandheden er, at Danmark igennem historien har ført en dybt usolidarisk politik vendt mod USA og gør det fortsat.

Mens USA og NATO under Den Kolde Krig lå i et bittert våbenkapløb med sovjetblokken og garanterede danskernes sikkerhed, har Danmark ført en tilpasningspolitik over for Sovjetunionen og DDR, og samtidig en usolidarisk fodnotepolitik over for NATO.

Danskerne demonstrerede mod USA’s ”forbrydelser” i Vietnam, Ronald Reagan var en skydegal cowboy, George W. Bush var dum og reaktionær, og i dag er det Donald Trumps tur – de fleste danskere opfatter ham som en afskyelig racist og bølle, og der går ikke en dag uden, at danske politikere og medier disker op med de værste grovheder om præsidenten.

Det er derfor absurd at forvente, at USA vil tage særlige hensyn til Danmarks interesser.

André Rossmann