Det Kongelige Teater giver H.M. Dronningen digital fødselsdagsgave

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s 80-års fødselsdag skulle blandt andet have været fejret med en gallaforestilling på Gamle Scene tirsdag 14. april.

Da gallaforestillingen måtte aflyses – sammen med de øvrige arrangementer i anledning af fødselsdagen – har teatret i dag overbragt en digital gave til Dronningen. Det bestod af en DVD med optagelser af to af de indslag, som skulle have været en del af gallaforestillingen: en nykomponeret fanfare af Frederik Magle og Georges Balanchines ballet Ballo della Regina.

Det Kongelige Kapel er kendt som verdens ældste orkester, da orkestret havde sit udspring helt tilbage i 1448 som et trompeterkorps for Christian I’s hof. Teatret har i dagens anledning bestilt en nykomponeret fanfare til Det Kongelige Kapel hos komponisten Frederik Magle.

Men da Det Kongelige Teaters ansatte – ligesom alle andre offentligt ansatte – arbejder hjemmefra, har de medvirkende musikere måttet indspille fanfaren hver for sig derhjemme. Fanfaren er derefter blevet klippet sammen af teatrets teknikere til den version, som Dronningen har fået overrakt – og som publikum kan opleve på www.kglteater.dk/xtra.

Den Kongelige Ballet havde som særligt indslag til gallaforestillingen sikret sig rettighederne til i denne sæson for første gang i Danmark at opføre George Balanchines Ballo della Regina (Dronningens bal) fra 1978, ledsaget af balletmusikken fra Verdis opera Don Carlos. Dronningen har derfor i dag på Fredensborg digitalt fået anledning til at se teatrets egen optagelse af hele den 20 minutter lange ballet fra premieren 12. januar i år – sammen med den nykomponerede – og indspillede fanfare.

LÆS OGSÅ:  Dansk teater får lukket facebook-side. Beskyldes for at være racister

På denne måde håber Det Kongelige Teater at kunne medvirke til at festligholde fødselsdagen på trods af den aflyste gallaforestilling. Det Kongelige Teater glæder sig ligeledes over at kunne invitere alle danskere gratis med til den digitale fejring: fanfaren såvel som optagelsen af Ballo della Regina kan nemlig fra i dag kl. 14.30 opleves i teatrets KGL Xtra-univers sammen med en lang række andre forestillinger fra teatrets repertoire.

(Foto: Henrik Stenberg. Dansere: Holly Dorger og Jonathan Chmelensky. Forestilling: Ballo della Regina)

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)