Dummere end politiet tillader

På billedet ligner den bebrillede Mai Mercado en forvokset skolepige, der betragter verden med store undrende øjne. Som det følelsesmenneske hun er, er Mercado ”gennemført skuffet over, at Britta Nielsen kunne finde på at tage penge fra de mest udsatte i vores samfund”. Det er sjældent, man oplever ”damage control”, der er dummere end politiet tillader.

Hvad gør Mercado, hvis ministerium er lænset for 111 mio. kr. hver dag? Hun tænker ikke på, at det er hendes massive svigt med opsynet med kontrolsystemerne i Socialstyrelsen, der har påført samfundet et tab på 111 mio. kr. Nej, Mercado drømmer om, at ”hun kom ind i et rum, hvor Britta Nielsen befandt sig, og fik lejlighed til at spørge hende, hvorfor hun har taget de penge”.

Som et følelsesmenneske med en stor retfærdighedssans og dyb kærlighed til de svageste i samfundet er Mercado ”gennemført skuffet over, at man kan finde på at tage penge fra de mest udsatte”.

Og hvilke skridt har Mercado konkret taget for at stramme kontrollen med Socialstyrelsens forvaltning af borgernes penge? “Siden jeg blev bekendt med den her sag, har jeg håbet, at det var i dag, at Britta blev pågrebet“, siger Mercado til Berlingske.

Burde Mercados fokus ikke være på Socialstyrelsens svigtende kontrolsystemer? ”Jeg håber ligesom dansk politi, at man med anholdelsen også kommer et skridt nærmere en opklaring af, hvor resten af de mange millioner kroner er endt”, siger Mercado.

Det er mig meget magtpåliggende, at jeg nu har fået sat de undersøgelser i gang, der skal til for at få ryddet op”, siger Mai Mercado. Oversat til jævnt dansk: Nu skal vi finde et par mellemledere, som kan fyres og overflyttes til et andet job i staten. I det offentlige placeres ansvar nemlig ved, at ministrene og topembedsmænd tørrer det af på mellemledere, der bliver gjort til syndebukke og fyret.

I Socialstyrelsen er der sat både en revisionsundersøgelse og en advokatundersøgelse i gang for at finde ud af, hvad der er sket, hvordan det kunne ske, og hvordan man kan undgå, at det sker igen. Samtidig ses der på, om der skal placeres et ansvar hos andre medarbejdere i styrelsen.

Andre medarbejdere er naturligvis alle andre end Mai Mercado og hendes departementschef Jens Strunge Bondo. Svindelen i Socialstyrelsen får ingen personalemæssige eller strafferetlige konsekvenser for dem, for i bananrepublikken Danmark er toppolitikere og topembedsmænd ansvarsfrie.

André Rossmann