Et kompromis for udflytning af uddannelser er indgået – og resultatet er ikke tilfredsstillende

Udmøntningen af den politiske aftale ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ blev forhandlet på plads i nat. Samtidig blev det gjort klart, at ambitionen om at sikre uddannelsesmuligheder i hele landet, måtte vige for reduktions- og nedskaleringskravet, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Foto: Mads Krabbe

Et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne kunne tirsdag præsentere den endelige udmøntning af aftalen om flere og bedre uddannelser i hele Danmark, der blev indgået i sommeren sidste år. Og meget har ændret sig siden da, konstaterer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

– Det oprindelige udspil havde et højt ambitionsniveau om at brede uddannelsesmulighederne ud til hele landet. Derfor kan jeg konstatere, at et reduktions– og nedskaleringskrav på 6,4 procent ikke er tilfredsstillende. Hvis vi ikke er konsistente i ønsket om at nedskalere uddannelsespladserne i de fire største byer, og samtidig får etableret endnu flere uddannelsespladser end aftalen skitserer, bliver opgaven med at tilbyde de studerende et bredt uddannelsestilbud i resten af landet markant sværere – og måske slet ikke realisérbar. Vi har brug for at turde investere aktivt i attraktive studie – og ungdomsmiljøer, hvis udflytningsplanen skal realisere intentionen om et bredt uddannelsestilbud i hele Danmark.

Formanden henviser i øvrigt til, at der ifølge statistikken tegner sig et billede af faldende ungdomsårgange, der præger de videregående uddannelsers mulighed for at rekruttere nye studerende, virksomheder og offentlige arbejdspladsers evne til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft og i sidste ende områdets potentialer for bosætning.

LÆS OGSÅ:  Dansk masseuniversitet i frit fald (2024)

Aftaleparterne har dog blandt andet taget højde for kritikken af den manglende finansiering af de nye uddannelsesinitiativer og har således prioriteret etableringsmidler til 41 frem for de oprindelige 23. Derfor understreger formanden da også, at aftalen er et skridt i den rigtige retning:

– Aftalen i sig selv reducerer skævvridningen, og eksempler som at Hjørring har fået en socialrådgiveruddannelse, og Foulum en mulighed for at læse til dyrlæge, kommer unægtelig til at spille ind for områdernes attraktivitet. Nu ligger der en stor opgave for miljøerne i og omkring de nye uddannelser for at gøre dem attraktive. Her tænker jeg både i forhold til at aktivere erhvervsliv, bosætning, og i forhold til at fremme kultur- og ungdomslivet.

Landdistrikternes Fællesråd har tidligere storrost ambitionsniveauet i aftalen om ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’, og udsendte derfor blandt andet et åbent brev til partierne bag aftalen med en opfordring om at holde fast i de gode ambitioner om at skabe flere og bedre studiemiljøer i hele landet. Brevet blev underskrevet af 31 borgmestre.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)