Igen i sommer forventes mange flyforsinkelser

Dine rettigheder ved flyaflysning og forsinkelse

Mange danskere vælger at holde sommerferie i udlandet, og transporten foregår oftest med fly, når der er tale om længere rejser. Flyrejser kan være stressende af mange årsager, men hvis du også er tvunget til at udholde forsinkelser, kan det være rigtig frustrerende. Og flyselskaberne er ikke altid lige gode til at informere om dine rettigheder til forplejning og mulighed for kompensation.

Regn ud hvilken erstatning du har krav på

Mange passagerer er ikke klar over, at der findes en europæisk lovgivning omkring regler for erstatning, når et fly er forsinket eller annulleret.

Hvis forsinkelsen ikke skyldes ekstraordinære omstændigheder, som for eksempel tekniske fejl, kan du som passagerer kræve op til 600 Euro alt efter omstændighederne.

Det kan være svært at finde ud af, hvad man har krav på. Airhelp hjælper flypassagerer med at få erstatning for flyforsinkelse. På deres website kan du hurtigt undersøge, hvor stor en kompensation du har krav på.

Hvornår er et fly aflyst eller forsinket

Du kan have ret til erstatning, hvis forsinkelsen eller aflysningen af flyet ikke skyldes usædvanlige omstændigheder, og bestemte betingelser er opfyldt.

Et fly betragtes som aflyst, hvis det er mere end 5 timer forsinket før afrejse, eller mere end 3 timer forsinket ved ankomst. Dit flyselskab skal oplyse dig om, at flyet er aflyst.

Økonomisk kompensation ved forsinkelser beregnes efter, hvor mange kilometer flyveturen varer, og hvor mange timer flyet er forsinket.

Du kan også få erstatning med tilbagevirkende kraft. Hvis du har oplevet et forsinket, aflyst eller overbooket fly inden for de seneste tre år, så har du mulighed for at få erstatning

Du kan have ret til forplejning og indkvartering

Hvis du venter på dit fly, omlægning af din rejse, eller er på en returflyvning, har du også rettigheder til noget at drikke og spise, samt eventuelt indkvartering på et hotel.

Det er igen de samme to omstændigheder som afgør, hvad du har ret til: Hvor mange timer flyet er forsinket, og hvor lang flyvningen er. Flyselskabet skal sørge for mad, drikke og indkvartering. Hvis du selv køber det, skal du huske at gemme kvitteringerne.

Andre ting du kan have ret til, er betalt transport mellem lufthavn og hotel, to gratis telefonopkald og mulighed for at sende e-mail

Flyforsinkelser kan blive endnu værre i år

Eurocontrol er en organisation, der repræsenterer flytrafik i 41 forskellige lande. De advarede i sidste måned om, at denne sommer kan byde på endnu flere forsinkelser i forhold til sidste sommer. I 2018 skyldtes det blandt andet mangel på personale, og det er ikke blevet forbedret i år.

Et andet problem er, at Europa har en himmel, der er mere overfyldt end i USA. Og de europæiske lande har hidtil ikke været gode til at udvikle værktøj, der kan håndtere voksende flytrafik.

Hvis du rejser i Europa i sommer, er det en rigtig god ide at pakke en bog, oplader og anden underholdning i håndbagagen. Forsinkede fly kan ødelægge starten på en god ferie, så lidt forberedelse kan gøre den lange ventetid i lufthavnen mere udholdelig.

Kommentarer