Jeanette Varberg fortæller Danmarkshistorier på 24syv og som podcast

Første sæson handler om klimaforandringer i Danmark gennem historien. Programmerne kan lyttes mandage hos 24syv og som podcast.

Omdrejningspunktet er den gode fortælling, når Nationalmuseets museumsinspektør Jeanette Varberg fortæller Danmarkshistorien på en måde, du aldrig har hørt før.

Programmet er en naturlig forlængelse af, at vi på museet allerede forsøger at nå ud til alle danskere, uanset hvor de er, og jeg vil fortælle Danmarkshistorien, så den rammer folks hverdag her og nu,” siger museumsinspektør og vært på podcasten, Jeanette Varberg.

Varbergs Danmarkshistorier” hedder programmet, som produceres i et samarbejde mellem 24syv og Vores Tid, der er et medie for Danmarks kulturhistoriske museer med base på Nationalmuseet.

Programdirektør og ansvarshavende redaktør på 24syv, Simon Andersen, har store forventninger til programmet:

Varberg er ikke bare en enestående videnskabskvinde, men tillige en formidabel fortæller. Derfor kan jeg ikke forestille mig et bedre menneske til at fortælle Danmarks historie på en måde, ALLE bare må høre,” siger Simon Andersen, programdirektør og ansvarshavende redaktør på 24syv.

Jeanette Varberg:

De fleste har glemt, at historien har formet os som samfund og som mennesker, og det vil jeg gerne minde folk om. Jeg vil give en større forståelse af det at være dansker på en måde, hvor historien er spændende og relevant for os i dag,” fortæller Jeanette Varberg.

LÆS OGSÅ:  VIDEO: Oplev historien i farver – Historiske Dage i Øksnehallen

I hvert afsnit medvirker en forsker eller ekspert, som med sin specialviden kan give indsigt i den nyeste forskning på området. Jeanette Varberg er selv – for første gang – vært og fører lytterne igennem de mest relevante sider af Danmarkshistorien set med nutidens og især Jeanette Varbergs eget blik.

Det bliver med andre ord en fortælling af historien om vores land og folk, som aldrig er hørt før.

Klimaforandringer er også Danmarkshistorie

Det bliver ikke en slavisk gennemgang af hvert århundrede fra stenalder til nutid. I stedet griber vi det tematisk an. Vi tager udgangspunkt i nutiden og dykker ned i fortiden for at finde svar, der kan perspektivere lytterens hverdag. Alle kan være med, der kræves ingen særlig viden eller forudsætninger. Kun en interesse i at høre om mennesker, der har levet før os,” siger Jeanette Varberg.

Første sæson består af seks episoder, som fokuserer på forskellige aspekter af klimaforandringer i Danmark, som ellers sjældent indgår, når Danmarkshistorien skal fortælles. Men vi kan lære af historien, også når det gælder klima, mener Jeanette Varberg.

Når jeg ser rundt i mediebilledet, er det præget af klimaangst og -bekymring, men også af ligegyldighed over for klimaet. Danmark har tidligere oplevet store klimaforandringer, og historien kan give perspektiv og måske også en tryghed i at vide, at vi tidligere har stået over for og er kommet igennem svære perioder med store klimaforandringer.

LÆS OGSÅ:  Møntskat fra middelalderen fundet ved Harlev

Første episode bliver sendt mandag d. 21. februar på 24syvs DAB-kanal og kan lyttes fra d. 21. februar i den app, du plejer at lytte podcast i (fx Apple podcast, Spotify eller Google Podcast), på vorestid.dk eller på 24syv.dk.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)