Kampagne for udsatte i psykiatrien

Kunstinstallation skal minde politikerne om deres ansvar for de mest sårbare, inden de om kort tid skal forhandle psykiatriplan.

Mandag den 4. april anbringer Hus Forbi kunstinstallationen ’Skriftestolen’ af Nikolaj Brie Petersen på Christiansborg Slotsplads. Om kort tid begynder Folketinget forhandlinger om en ti-årsplan for psykiatrien, og Nikolaj Brie Petersens værk skal minde politikerne om, at de også har et ansvar for de mest sårbare.

Der er mennesker, som udskrives fra psykiatrien til gaden, og der er mennesker, som hverken kan få rusmiddelbehandling eller psykiatrisk behandling, selv om – og netop – fordi de har brug for begge dele.

Hus Forbi sætter fokus på udsatte i psykiatrien og inviterer til pressekonference ved Skriftestolen på Christiansborg Slotsplads (mod Børsen).

mandag den 4. april kl 14.00

Til stede vil være kunstneren Nikolaj Brie Petersen, socialordfører for Socialdemokratiet Camilla Fabricius og redaktør Poul Struve Nielsen, Hus Forbi.

Skriftestolen består af en skulptur og en campingvogn, som Nikolaj Brie Petersen har givet en makeover.

– Hvis du fejler sådan et eller andet lækkert, så hold da op, så kan du få et cykelhold og rend mig. Jeg har haft psykoser, siden jeg var otte. Jeg er først kommet i traumebehandling for et par måneder siden, og det er et forskningsprojekt, siger Nikolaj Brie Petersen til Hus Forbi i april.

LÆS OGSÅ:  Medicin mod psykiatriske lidelser kan måske udløse farlige hjertearytmier

Nu får politikere og andre mulighed for skrifte, inden de sætter sig til forhandlingsbordet. Det har Dansk Folkepartis tidligere psykiatriordfører Liselott Blixt gjort. Og hun beskriver sin umiddelbare oplevelse i apriludgaven af Hus Forbi:

– Jeg kan ikke undgå at blive rørt. Jeg sidder her med tårer i øjnene. Og det er, fordi jeg kender nogle af de her mennesker, som man prøver at hjælpe.

Skriftestolen vil være at finde foran på slotspladsen til og med palmesøndag den 10. april. Der vil være et dagligt arrangement, hvor pressen er velkommen. I løbet af ugen annonceres tidspunkterne. Blandt deltaerne bliver socialordførerne Trine Torp, SF, Stinus Lindgreen, Det radikale Venstre og Torsten Gejl, Alternativet. Også Liselott Blixt samt NGO-repræsentanter kommer i løbet af ugen.