Kinesiske banditter i habitter

Det kinesiske regime forbrød sig mod de internationale spilleregler for verdens sundhed, fastslår en ny rapport fra det konservative Henry Jackson Society ifølge Berlingske.

Regimet løj om virusudbruddet, lod fem millioner mennesker rejse ud af Wuhan og greb ikke ind over for markederne med vilde dyr. Derfor kan regimet trækkes i retten, hedder det, og de første tre sager er anlagt i USA.

Det var ikke inkompetence eller uvished, som forhindrede det kinesiske regime i at reagere før eller advare verden, men en bevidst politisk beslutning, og det fik de nuværende katastrofale konsekvenser. Hvis Kinas regering havde foretaget ”interventionen én uge, to uger eller tre uger tidligere, ville tilfældene være blevet reduceret med henholdsvis 66 pct., 86 pct. og 95 pct.”.

Det er et fundament i folkeretten, at fremmede stater har generelt suveræn immunitet, og derfor kan man som udgangspunkt ikke retsligt komme efter det kinesiske regime.

Men der er alligevel mulighed for at rejse sagen mod Kina via WHO, WTO (WTO’s bestemmelser rummer muligheden for i sidste instans at rejse en sag mod Kina ved den internationale domstol i Haag) eller gennem sagsanlæg.

Kommentarer