Markedet for børsnoteringer retter sig op i 2. kvartal 2019

Markedet for børsnoteringer i Europa, målt på provenu og antal, var helt i bund i første kvartal 2019, men er i andet kvartal 2019 tilbage på sporet. Med en værdi på 11,4 mia. euro, fordelt på 41 børsnoteringer, overgår værdien samme kvartal i 2018. Det viser PwC’s IPO Watch for 2. kvartal 2019.

PwC’s analyse viser, at markedet for børsnoteringer i Europa har rettet sig op i andet kvartal i forhold til et historisk lavt første kvartal. På det europæiske marked blev der således rejst 11,4 mia. euro i andet kvartal mod 0,7 mia. euro i første kvartal. Til sammenligning blev der i andet kvartal 2018 rejst 9,2 mia. euro, og andet kvartal 2019 udgør således en stigning på 24 % i forhold til samme kvartal sidste år.

”Den usikkerhed, der bevirkede, at flere selskaber udskød deres beslutning om børsnotering i første kvartal, ser heldigvis ud til at have fortaget sig. Selvom antallet af børsnoteringer i andet kvartal ikke kan trække halvåret op i forhold til sidste år, er det positivt, at vi er godt og vel tilbage på niveau for kvartalet,” udtaler Rasmus Friis Jørgensen, partner og ekspert i børsnoteringer, PwC.

Han henviser til, at værdien af børsnoteringerne er faldet fra 22,7 mia. euro i første halvår 2018 til 12,1 mia. euro i første halvår 2019. Det svarer til et fald på 47 %, imens antallet af børsnoteringer er faldet fra 121 til 53 børsnoteringer i samme periode.

LÆS OGSÅ:  Nye tal om 2016: Kun 2.6% af immigranterne var rigtige flygtninge

Stokholm står for flest noteringer i Norden
På Nasdaq Nordic, der bl.a. omfatter Nasdaq Stockholm, Nasdaq Helsinki og Nasdaq Copenhagen, er det fortsat Nasdaq Stockholm, der trækker de fleste børsnoteringer. I andet kvartal af 2019 viser statistikken, at der var i alt 10 børsnoteringer på Nasdaq Nordic. Nasdaq Stockholm er med otte børsnoteringer den europæiske markedsplads med næstflest noteringer i kvartalet, kun overgået af London Stock Exchange der havde 13 noteringer.

Ser vi på samtlige børsnoteringer på Nasdaq Nordic, er der 14 noteringer på First North og syv noteringer på hovedmarkederne. Nasdaq Copenhagen er noteret for en enkelt børsnotering i andet kvartal 2019 og har derudover optaget to selskaber til handel på First North og et på hovedmarkedet.

”I Danmark har vi et børsmarked, der især bliver drevet af de store selskaber. Det er positivt, at det ser ud til, at der nu kommer mere gang i de små noteringer i Danmark, som kan være med til at trække flere små og mellemstore selskaber ud på børsmarkedet,” fortæller Rasmus Friis Jørgensen.

Finansielle virksomheder er fortsat den største sektor blandt børsnoteringer
To store børsnoteringer af betalingstjenesterne Nexi og Network International medvirker til, at finansielle virksomheder fortsat udgør den største sektor blandt europæiske børsnoteringer. Finansielle virksomheder udgør med euro 4,7 mia., svarende til 41 % af den samlede værdi af børsnoteringerne i andet kvartal 2019.

LÆS OGSÅ:  Ny undersøgelse opgør værdien af Europas kulturelle og kreative industrier før og efter corona

Ifølge analysen fortsætter London Stock Exchange som den mest aktive børs i Europa, denne gang både målt på provenu (4,5 mia. euro) og på antallet af børsnoteringer (13 stk.).