Nu er otte EU-lande imod FNs migrantpagt

En række af Danmarks nære allierede er uenige med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i, at FNs migrantpagt vil sikre en stram udlændingepolitik. Indtil videre har 12 lande har allerede erklæret, at de ikke skriver under på aftalen. De mener, at aftalen kan underminere national selvbestemmelse på udlændingeområdet og føre til mere ikke-vestlig migration.

Listen af lande, som ikke vil skrive under på FNs historiske aftale om international migration, bliver længere og længere. Aftalen, Global compact for migration, opfordrer ikke-vestlige lande til at gøre det lettere for migranter at vende hjem. Samtidigt vil aftalen dog også gøre det lettere for ikke-vestlige migranter at komme til de vestlige lande, som underskriver aftalen.

Indtil videre har Ungarn, Bulgarien, Østrig, Tjekkiet, Polen, Slovakiet, Estland og Italien erklæret, at de ikke underskriver aftalen. Dertil kommer USA, Australien, Kroatien og Israel. Et 13. land, Schweiz, møder heller ikke op i Marrakech i december. Den schweiziske regering mener nemlig ikke, at der har været tilstrækkelig debat om aftalen. Først efter grundigere overvejelser og en mere åben diskussion om aftalen, der populært går under navnet Marrakech 2-aftalen, vil alpelandet beslutte sig.

Kritikere af aftalen peger ifølge New York Times på, at den er et skridt i retning mod at skulle afgive suverænitet til FN på udlændingeområdet. Dette sker ifølge bl.a. den østrigske regering ved at gøre migration til en menneskeret.

“Dele af Global compact-aftalen er i diamentral modsætning til vores holdning. Migration er ikke og kan ikke blive en menneskeret,” siger Østrigs vicekansler Heinz-Christian Strache.

Derudover mener kritikere af aftalen, at den vil øge migration fra den tredje verden til Vesten.

Af aftalen fremgår det, at det bl.a. skal gøres lettere for migranter at tage sociale ydelser med sig ud af Danmark. Derudover skal der opsættes servicekontorer langs migranternes ruter. Kontorerne skal vejlede migranterne i, hvilke lande det er lettest for dem at komme ind i. Der skal også oprettes en hjemmeside med et slags menukort over de vestlige lande, så migranter kan se, hvor der er bedst muligheder for bl.a. uddannelse, sociale ydelser og velbetalte jobs.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder fast i, at Danmark skal tilslutte sig aftalen. Derfor rejser integrationsminister Inger Støjberg (V) til den marrokanske by Marrakech d. 10. december og skriver under på vegne af danskerne.

Kritikere af aftalen har påpeget, at ordet ‘forpligter’ fremgår 86 gange i  aftaleteksten.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)