Sådan fabrikerer Berlingske fake news

I 2017 og 2018 har knap 1.000 somaliere mistet deres opholdsgrundlag med inddragelse eller afslag på forlængelse af asyl eller som familiesammenførte.

Selv om de skal rejse hjem, bliver de i Danmark, fordi udlændingeretsadvokater og Dansk Flygtningehjælp hjælper somalierne med at klage til Udlændingenævnet, Flygtningenævnet, Den Europæiske Menneskeretsdomstol eller til FN, hvor Danmark har tiltrådt seks konventioner. Der er et hav af klagemuligheder til rådighed, og afgørelser tager flere år. Imens opholder somalierne sig i Danmark.

For ti år siden rejste én somalier tilbage til sit hjemland med repatrieringsstøtte. For fem år siden var tallet 13. Og sidste år gik 48 personer om bord på et fly for at vende tilbage til Somalia. Det skriver Berlingske den 9. juni under overskriften ”Stigende antal somaliere rejser hjem med støtte”.

24NYT: Det siger sig selv, at læsere, der blot scanner avisoverskrifter, vil konkludere, at paradigmeskiftet med fokus på hjemsendelser virker. Men inde i artiklen udtaler asylchef ved Dansk Flygtningehjælp, at ”48 ud af de 1.000, der har fået inddraget deres opholdsgrundlag i Danmark, ikke er ret mange. Det er meget få, der rejser hjem til Somalia”.

Berlingskes overskrift er et klassisk eksempel på de fake news, som systemisk fabrikeres i de etablerede medier.

48 somaliere, der har forladt Danmark, er ganske vist et objektivt tal, men mange læsere vil tage Berlingskes udlægning af dette tal som udtryk for, at landets stramme udlændingepolitik virker, idet flere somaliere rejser hjem. I det store billede er 48 somaliere imidlertid meget lidt, hvilket bekræftes af asylchefen i Dansk Flygtningehjælp.

I mediebranchen ved man udmærket, at det er afgørende, hvordan man vinkler nyhedshistorierne, og at tendentiøs udlægning af objektive fakta og tal er fake news.

Berlingskes overskrift ”Stigende antal somaliere rejser hjem med støtte” er fake news, idet den ikke har et publicistisk formål, men et klokkeklart ideologisk formål. Den skal nemlig understøtte den officielle fortælling om den stramme danske udlændingepolitik, der virker. Det vil de mange uoplyste og uvidende læsere, som Berlingske har, æde råt. Og der er præcis det, der er meningen.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.