Vinterherberg for hjemløse åbner på søndag

Søndag den 15. november åbner Aarhus Vinterherberg dørene for byens hjemløse. Men corona gør det vanskeligt at finde nok frivillige.

“Vi glæder os rigtig meget til at åbne, og de hjemløse glæder sig mindst lige så meget, for det er nogle rigtig kolde nætter allerede nu,” fortæller leder af vinterherberget Søren Christensen om åbningen den 15. november.

Vinterherberget i Aarhus er et unikt samarbejde, som nu kører på fjerde år, hvor Røde Kors, Kirkens Korshær, Blå Kors, Folkekirken i Aarhus og Aarhus Kommune i fællesskab driver herberget.

“Det er meget meningsfuldt, at vi på den måde kan bruge hinanden til at løfte en vigtig opgave i byen,” siger Søren Christensen, der glæder sig til åbningen:

“Selve åbningsaftenen er altid en festlig aften, hvor blandt andre biskoppen, rådmanden og repræsentanter fra de forskellige organisationer alle sammen kommer og markerer åbningen.”

Corona holder frivillige væk

Vinterherberget åbner hver aften kl. 20.30 og har plads til 22 overnattende gæster. Udover en varm og sikker seng at sove i, byder herberget også på gratis aftensmad og morgenmad.

“Det er et vigtigt tilbud til nogle af byens hjemløse. Det at få et godt måltid mad og en god nats søvn er altafgørende for deres overskud til at forsøge at finde vej ud af en ellers håbløs situation,” siger Søren Christensen.

Men indtil videre har 2020 budt på en udfordring, der er væsentligt større, end den plejer at være:

LÆS OGSÅ:  Hjælp: Æbler redder solsorten

“På grund af corona, har vi virkelig svært ved at finde nok frivillige i år. Der er en del, som er nervøse for smitterisikoen ved at melde sig som frivillig,” fortæller Søren Christensen.

Ifølge Søren Christensen er der dog ingen grund til at være bekymret.

“Vi har på intet tidspunkt under coronakrisen oplevet ret mange smittetilfælde blandt de hjemløse i Danmark. De færdes generelt ikke de samme steder som flertallet og har et meget lille netværk – jeg vil næsten sige, at det er et af de mest sikre steder at være,” siger Søren Christensen med et smil.

Styr på restriktionerne

Søren Christensen fortæller desuden, at man skal bære mundbind indenfor, ligesom der vil være masser af håndsprit både ude og inde, og at de hjemløse bliver lukket ind i grupper, så alle ikke sidder og spiser på samme tid.

“Derudover er vi jo flyttet i nye lokaler, hvor der er meget mere plads og luft, end vi er vant til,” siger Søren Christensen og tilføjer:

“Det er vigtigt, at der er nogle frivillige, der melder sig. Lige nu har vi simpelthen ikke nok.”

Fakta:

  • Vinterherberget holder til på Tage Hansens Gade 2, 8000 Aarhus C (Bygning 11) og har åbent hver dag fra 20.30-08.00.
  • Som frivillig skal man helst kunne tage minimum to nattevagter om måneden. Der er både brug for nattevagter og aftenvagter.
  • Hvis man er interesseret, kan man kontakte Søren Christensen på 29 10 93 03 eller finde Aarhus Vinterherberg på Facebook.
  • Vinterherberget er særligt for hjemløse migranter med lovligt ophold i Danmark, da de ikke har mulighed for at overnatte på de tilbud, der ellers er til hjemløse.
  • Der er i alt 22 sengepladser.