Dansk musikhistorie på Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater, Gl. Scene | 12.-13. marts 2019 kl. 19.30

Den Jyske Opera spiller den danske komponist August Ennas opera Kleopatra på Det Kongelige Teater. Den åbner for den danske musikhistories rigdom og gør opmærksom på én af Danmarks fineste, men desværre oversete komponister.

“Bortset fra Maskarade er kun en håndfuld andre danske operaer almindeligt kendt og endda færre i udlandet. Komponister som August Enna, Ludolf Nielsen og Paul August von Klenauer er næsten glemte, selv om deres mesterværker er lige så fortryllende og givende som de tilsvarende af italienske, franske og tyske komponister,” siger operachef ved Den Jyske Opera, Philipp Kochheim.

Kleopatra har ikke været opført i Danmark i 125 år siden premieren på Det Kongelige Teater i 1894 og fik dengang en begejstret modtagelse og overstrømmende anmeldelser.

“Da jeg første gang åbnede partituret til August Ennas Kleopatra, blev jeg overvældet af musikkens skønhed og dramatiske kraft. En vidunderlig blanding af Wagner og verisme. Men med en helt egen stemme. Enna har et sjældent naturtalent for orkestrering. Det er en stor ære og meget spændende at være med til at bringe Kleopatra til live igen efter mange års tornerosesøvn”, udtaler Joachim Gustafsson, der står for den musikalske ledelse.

LÆS OGSÅ:  Ukulelen går sin sejrsgang blandt danske musikinteresserede

Instruktion, scenografi og kostumer står tyske Ben Baur og Uta Meenen for i deres debut på Den Jyske Opera.

Man kan betragte August Enna som et link mellem den italienske og den nordiske musik, og han var bl.a. inspireret af sine skandinaviske mentorer Johan Svendsen og P.E. Lange-Müller. Han var også stærkt påvirket af de tyske komponister Mendelssohn og Richard Wagner og var en mester i musikalsk drama og strålende orkesterklang.

Efter sin særdeles succesfulde opera Heksen (1892) gik den danske komponist i 1893 i gang med en opera baseret på en roman af den britiske forfatter H. Rider Haggard om den berømte egyptiske dronning Kleopatra. Som sin librettist hyrede han den danske forfatter Einar Christiansen, som også havde skrevet teksten til Carl Nielsens opera Saul og David.

Medvirkende:

Kleopatra: Stefania Dovhan (12. marts) / Elsebeth Dreisig (13. marts)
Harmaki: Christian Juslin (12. marts) / Magnus Vigilius (13. marts)
Charmion: Tanja Christine Kuhn (12. marts) / Ruslana Koval (13. marts)
Sepa: Thomas Christian Sigh (12. marts) / Lars Møller (13. marts)
Schafra: Jens Bové
Iras: Kirsten Grønfeldt

Den Jyske Operas Kor
Copenhagen Phil

Læs mere her: https://kglteater.dk/det-sker/sason-20182019/gastespil/kleopatra/?section=top