Facebook skader demokratiet

Facebook gør skade på den demokratiske debat, når tech-giganten lukker munden på krasbørstige debattører efter uklare kriterier, siger danske eksperter. Det skriver Berlingske.

Forleden blev seks amerikanske højrenationalister permanent udelukket og udvist fra både Facebook og Instagram. De havde forbrudt sig imod tech-firmaets retningslinjer om ”farlige individer og organisationer”, lød det fra Facebooks hovedkvarter.

Frederik Stjernfelt, der er professor ved Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet, har dog svært ved at se det gennemskuelige. Han kalder tech-gigantens afgørelser for ”principløse” og endnu ”et skridt ned ad glidebanen”.

»Jeg tror, det er en meget dum idé at smide dem ud af den store platform, der hedder Facebook. For den store platform har de senere år opnået et de facto monopol. Mediet er så dominerende i den danske digitale debat, at der ikke findes konkurrenter i samme vægtklasse. Tit handler det om, at der har rejst sig et politisk pres, og så bøjer Facebook sig for det. Så hvem bliver det næste gang, spørger Frederik Stjernfelt.

Berlingske har bedt Facebook om at forklare, hvilke kriterier danske debattører skal forholde sig til for at undgå at blive udelukket permanent. ”Jeg medgiver, at det er vanskeligt at sammenfatte dem på få linjer”, skriver kommunikationschef Peter Münster om kriterierne. Han henviser til Facebooks brugerregler, de såkaldte community standards . De indeholder en række eksempler og en ”spirit of the policy”, der er retningsgivende for nye sager.

24NYT: Facebook har ikke svaret på, om der er danske brugere, der er blevet permanent forvist fra platformen. Men Berlingske er jo bekendt med, at Facebook har bøjet sig fra politik pres fra Danmarks Radio og lukket 24NYT’s profil på platformen.

24NYT har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Facebooks kommunikationschef, Peter Münster, for at få en forklaring. Han reagerer ikke på vores henvendelser. ”Der skal være plads til åben og robust diskussion af selv de vanskeligste politiske emner på Facebook”, siger Peter Münster til Berlingske, alt imens Facebook gør alt hvad den kan for at lukke for en fri, åben og robust politisk debat.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Kommentarer