Regering i panik: Brug for 10.000 flere politibetjente

Sikkerhedssituationen i Sverige er kritisk. Mange svenskeres frihed er blevet begrænset på grund af risikoen for vold i det offentlige rum. Man kan ikke skaffe betjente nok til at stabilisere landet.

I 2018 var der 306 skyderier i Sverige. Det resulterede i 45 dræbte og 135 sårede. Næsten halvdelen af unge svenske kvinder, 42 procent, er begrænsede i deres personlige frihed, fordi det offentlige rum i det tidligere så ordentlige og fredelige land er blevet for farligt.

Den svenske regering erkender, at det er et problem, at mange borgere er nødt til indregne risikoen for vold i deres dagligdag:

“Dette er et udtryk for, at vi i lang tid har haft et for svagt politi i Sverige. Der er bred politisk enighed i Rigsdagen om, at vi skal have 10.000 flere betjente,” forklarer Sveriges indenrigsminister Mikael Damberg (S).

Fakta-tjek: Terrorister har ret i at “hellig krig er det “højeste i Islam”?

Dele af Sverige styres efter religiøse love

Der har længe været bekymring for, at stadigt større og flere dele af Sverige nærmest river sig løs og skaber deres egen samfundsorden. Staten har mistet kontrollen i mange af disse områder:

“Der er lovløshed i dele af Stockholm-regionen nu. Situationen er alvorlig. Der er nogle områder, hvor vi ser ud til at miste kontrollen. Politi kan aldrig acceptere, at kriminelle personer overtager kontrollen i nogle boligområder, men det er faktisk sådan, det er i nogle området i Stockholm,” fortalte politiinspektør Lars Alvarsjø fra politiet i Stockholm allerede tilbage i 2016.

LÆS OGSÅ:  Indvandrer tæsker bilist, fordi bilisten dyttede af farlig kørsel

“Der er en voksende segregation, som har bidt sig fast,” fortæller indenrigsminister Mikael Damberg (S).

Holder Inger Støjberg sit løfte om grænsekontrol imod Sverige?

Små islamiske stater

Religiøs fundamentalisme er stærk i mange af de løsrevne områder.

Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshøjskole er ekspert i terrorisme og fortæller ifølge DR, at Islamisk Stats propagandamateriale er meget populært i de store svenske ghettoer, og at “det har været med til at øge rekrutteringen af islamistiske sympatisører i de store ghetto-områder i Sverige.”

En ledende politimand i Stockholm politi advarer om, at “det minder om en form for krigstilstand.”

De små stater i staten er store: Op mod 600.000 mennesker bor i de såkaldte “utenförskaper”, af mange karakteriseret som no go-zoner. Et klart flertal af indbyggerne i disse områder oplever, at det er kriminelle grupperinger eller religiøse fundamentalister, som styrer i området, viser en rapport fra Sveriges statistiske myndighed, Brå.

Hjælp fra udlandet?

Spørgsmålet er, om den svenske regering overhovedet kan finde nok mennesker, som har lyst til at uddanne sig og arbejde som politibetjent. Arbejdet som betjent i Sverige er barskt, og mange søger væk fra politiet.

Seks ud af 10 svenske betjente overvejer at finde andet arbejde, og hvert år siger hundredvis af dem op. Og selvom der arbejdes hårdt på at rekruttere nye betjente, så stod knap hver 5. stol tom på landets politiskoler i 2018. I 2010 var der 216 betjente pr. 100.000 indbyggere. I 2017 var tallet faldet til 195.

LÆS OGSÅ:  Ung kvinde voldtaget – Somalisk mand sigtet

Hvis ikke Sverige formår at opbygge kapacitet til at håndtere den voldsspiral, landet er et inden i, hvad så?

Vil svenskere i massevis forlade landet indtil banderne og fundamentalisterne ikke længere møder nogen reel modstand? Vil det internationale samfund skride ind og sikre lov og orden?

Et valg uden vindere

Følger man debatten på sociale medier ser man, at mange opfatter Sverige som en forløber for en proces, som også vil ramme mange andre vestlige lande. Masseindvandring fra en ikke-integrerbar kultur resulterer i voldelige og radikale parallelsamfund, der med tiden vokser sig så stærke, at de ikke længere kan håndteres med almindelige demokratiske midler.

Mange frygter, at vestlige lande vil ende med at skulle gøre vold på sine egne principper om humanisme og demokrati, eller gå under.

Et valg uden vindere, som man måske kunne have undgået, hvis man havde taget konsekvensen af de erfaringer vi har fået efter 30 års mislykket integration.

Dansk grænsekontrol er hullet som en si

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)